Тридесет и четирима американски войници са получили мозъчни сътресения от експлозиите при ракетния удар на Иран по иракската военновъздушна база Аин ал Асад на 8 януари, съобщи Пентагонът, цитиран от Франс прес и Асошиейтед прес.

Половината от тези войници вече са се завърнали по поделенията си, но осем войници са върнати в САЩ за допълнително лечение, а други девет са в американска военна болница в Германия, съобщи говорителят на министерството на отбраната на САЩ Джонатан Хофман.

В отговор на убийството на генерала от революционната гвардия Касем Солеймани Иран изстреля на 8 януари десетки ракети земя-земя по две военновъздушни бази в Ирак, където са разположени американски войски - Айн ал Асад и Ербил. Операцията с кодово название "Мъченик Солеймани" бе извършена от звеното на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция, което отговаря за ракетната програма на Иран. След атаката иранската армия заплаши САЩ с "още разрушителни отговори". Външният министър на Иран Мохамад Джавад Зариф обяви, че страната му е предприела "пропорционални действия в самозащита", а американският президент Доналд Тръмп пък обяви, че "всичко е наред" след ракетните удари.