Иранската армия предупреди днес, че "ще се изправи срещу враговете", за да гарантира мира и сигурността на страната, на фона на бушуващите протести след смъртта на жена, арестувана от нравствената полиция, съобщи Ройтерс.

Докато демонстрациите заради убийството на 22-годишната Махса Амини, починала миналата седмица, след като била арестувана за носене на "неподходящо облекло", набират неимоверни мащаби, армията отбеляза годишнина от войната с Ирак с военен парад.

"Тези отчаяни действия са част от злостната стратегия на врага за отслабване на ислямския режим", увери иранската армия в изявление по повод протестите, информира БТА. Революционната гвардия на Иран пък маршируваше пред светилището на покойния основател на революцията аятолах Хомейни, а ракета "Khaibar-buster" беше прекарана покрай огромно пано с лика му.

По последни данни при протестите са загинали 26 души, сред които полицаи, съобщи иранската държавна телевизия, цитирана от АП. Тя не даде подробности. Според изчисления на АП от вчера жертвите бяха 11. За днес в Иран са планирани проправителствени демонстрации, съобщиха местни медии, цитирани от Ройтерс.

Протестиращите в столицата Техеран и други ирански градове подпалиха полицейски участъци и превозни средства. Няма признаци, че възмущението от смъртта на Махса Амини е отслабнало, има съобщения за нападения и срещу силите за сигурност, отбелязва Ройтерс.

Снимка: БТА

Случаят отново разпали гнева от различни проблеми, сред които тежкото положение на икономиката, разклатена от международните санкции, и ограниченията на личните свободи, включително строгия кодекс за обличане на жените. Вашингтон обяви санкциии за тъй наречената "нравствена полиция", която арестува и преби Махса, изпаднала в кома преди да бъде откарана в болница.

Снимка: БТА

Още снимки вижте ТУК

Снимка: БТА

Управляващите в Иран духовници се страхуват от възобновяване на протестите от 2019 г., които избухнаха заради поскъпването на бензина и станаха най-кървавите в историята на Ислямската република, отбелязва още Ройтерс.