Мнението е на председателят на влиятелната иранска парламентарна комисия по национална сигурност и външна политика Алаедин Боруджерди, предаде Асошиейтед прес, цитиран от БТА.

Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства (ОАЕ), Бахрейн, Египет  и Йемен официално прекратиха отношенията си с Катар, обвинявайки я, че подкрепя тероризма

Поради подписването на внушителни оръжейни сделки между саудитците и САЩ при посещението на Тръмп не би било изненадващо, ако има още негативни събития в района, казал Боруджерди, цитиран днес от държавната информационна агенция ИРНА.

Според Боруджерди, Вашингтон винаги е водил политика на предизвикване на конфронтация между мюсюлманските страни.

"Намесата на чужди страни, особено на САЩ, не може да е решение на регионални проблеми", отбелязал той.

По-рано днес иранското външно министерство призова Катар, Саудитска Арабия и други страни в Персийския залив към "откровен диалог" за решаване на разногласията, след като Саудитска Арабия и съюзниците й обявиха, че скъсват отношенията си с Доха.

"Преодоляването на различията между страните в района, включително на сегашните проблеми между Катар и съседките му, е възможно единствено с мирни средства, прозрачен диалог и дипломация", посочи в комюнике говорителят на министерството Бахрам Гасеми.

"Изострянето на напрежението не е в интерес на нито една страна в района", добави той, цитиран от Франс прес и Ройтерс.

В интересите на Русия е ситуацията в Персийския залив да бъде "стабилна и мирна", заяви днес говорителят на Кремъл по повод решението на няколко арабски страни да скъсат дипломатическите си отношения с Катар.

На пресконференция в Москва говорителят Дмитрий Песков каза, че Москва се надява настоящият дипломатически конфликт да не се отрази на "общата нагласа и решимост" в съвместната борба срещу "международния тероризъм". Той подчерта, че Русия "безусловно цени своите отношения" със страните от Персийския залив, с които има активно сътрудничество, вкл. военнотехническата, инвестиционната и търговско-икономическата област.

Песков отказа да отговаря на журналистически въпрос дали ситуацията около Катар може да се отрази на споразумението на ОПЕК и другите страни производителки на петрол за намаляване на добивите.

Говорителят на Путин окачестви като некоректен въпроса дали Русия би оказала помощ на Катар, в случай че емирството изпадне в затруднено положение.