Холандският премиер Марк Рюте предупреди сънародниците си за риск от хаос и разделение като тези, които предизвика Брекзит във Великобритания, и настоя, че е важно да се правят компромиси.

"Сравнявам Холандия с чуплива ваза, която се държи от 17-те й милиона граждани", пише Рюте в отворено писмо, публикувано във в. "Алхемейн дахблад", цитиран от Франс прес и БТА.

За опазването на тази ваза често пъти са необходими компромиси, за да може "трудни проблеми да се решават по разумен начин", добавя Рюте.

Марк Рюте е премиер на Холандия от 2010 г. В момента той е начело на крехка правителствена коалиция.

Има случаи в обществото ни, в които вазата е била изоставена, призна той.

"Вижте Великобритания. Там политиците и гражданите са забравили какво са постигнали заедно", заявява Рюте, според когото британците сега са изправени пред същински хаос.

Марк Рюте бе първият държавен лидер, който прие британския премиер Тереза Мей при обиколката й на европейски столици миналата седмица за консултации в опит да получи допълнителни гаранции по споразумението за Брекзита.

Холандският премиер е и един от тези, които защитиха Мей на последната среща на върха на ЕС в Брюксел.

Марк Рюте обаче предупреди холандците да избягват всякаква инициатива, която би насърчила излизане на Холандия от ЕС, като даде пример с Брекзита и, по думите му, "значителните му вреди" за Великобритания.

Холандия следи с безпокойство развитията по развода между британците и ЕС, предвиден за 29 март 2019 г., тъй като Великобритания е ключов търговски партньор за холандците, отбелязва АФП.