Събрите в Косово протестираха в град Щръпце и Косовска Митровица. Първият митинг бе провокиран от нападение над двама млади сърби от етнически албанец, а вторият - обвини ръбския президент Александър Вучич в "държавна измяна".

Половината от сърбите живеят в северната част на страната и повечето отказват да признаят независимостта на Косово. Другата половина живее в други части на Косово, като например в района на Щръпце, и повечето от тях признават правителството в Прищина и участват в политическия живот, отбелязва Ройтерс. Сърбия не признава обявената през 2008 г. косовска независимост и спорът продължава да бъде потенциална точка на напрежение, посочва Асошиейтед прес.

Хиляди протестираха в Щръпце

Няколко хиляди души се събраха днес в град Щръпце в южната част на Косово, за да протестират срещу нападение над двама местни сърби, които бяха ранени в петък, когато местен албанец откри огън по тях от движещ се автомобил, съобщи сръбската редакция на регионалната телевизия Ен1.

При нападението в село Готовуша, близо до Щръпце, бяха ранени 11-годишно момче и 21-годишен младеж. Те бяха откарани в болница и са вън от опасност. Във връзка със стрелбата бе арестуван войник от Силите за сигурност на Косово, който не е бил на служба по време на инцидента в навечерието на Бъдни вечер по Юлианския календар, който се спазва от Сърбия и косовските сърби.

Протестиращите в Щръпце настояха за гаранции за безопасността на сръбските деца в Косово и Метохия. Кметът на Щръпце Далибор Йевтич заяви, че инцидентът представлява "последно предупреждение", но допълни, че сърбите ще устоят на всички предизвикателства, пред които са изправени.

Участниците в протеста носеха плакати с надписи: "Няма да ви простим за децата!", "Стефан, сърцето на сръбския герой", "Изстрел в Стефан и Милош е изстрел в сърцето на Сърбия!", "Европа, за какво са виновни нашите деца?", "Нашите деца не са предназначени за куршума на (Албин) Курти!".

Сред участниците в протеста беше лидерът на партия "Сръбска листа" Горан Ракич, както и други партийни функционери.

"Днес, от това място изпращаме послание, че те няма да ни изплашат. Всеки от нас е Стефан и Милош, а посланието към тези, които искат да ни изгонят, е, че не са успели", каза кметът на Щръпце Далибор Йевтич, цитиран от сръбската телевизия РТС.

Йевтич подчерта, че международната общност трябва да изиска от премиера на Косово Албин Курти да спре нападенията над сръбски деца.

Косовските власти осъдиха нападението, а предполагаемият стрелец бе арестуван скоро след инцидента.

Лидерът на близката до Белград партия "Сръбска листа" Горан Ракич заяви на протеста, че "терорът на диктаторския режим на Албин Курти продължава" и добави, че (премиерът на Косово) "Курти греши, ако мисли, че сърбите са премахнали барикадите, защото се страхуват".

Ракич имаше предвид барикадите, които косовските сърби издигнаха в Северно Косово в средата на декември след ареста на бивш косовски сръбски полицай, обвинен за нападение срещу действащ служител на реда и офис на Централната избирателна комисия в Косовска Митровица. Барикадите бяха отстранени в края на годината след натиск от САЩ и ЕС и след уверение от косовското правителство, че не съществува списък с косовски сръбски граждани, които да бъдат арестувани заради участието си в мирни протести или издигане на барикади.

Международни организации осъдиха последното нападение в Косово, което се очаква да задълбочи недоверието между мнозинството етнически албанци и 100-те хиляди етнически сърби, които живеят в Косово.

Протест и в Косовска Митровица, обвини Вучич в държавна измяна

Около 200 души се събраха днес на протест и в град Косовска Митровица. Те обвиниха сръбския президент Александър Вучич в "държавна измяна", съобщи сръбската редакция на регионалната телевизия Ен1. Партията на косовските сърби "Сръбска листа", която е близка до Белград, бе обвинена от участници в протеста в "изтезания, самохвалство, безконтролно обогатяване, заплахи и изнудване", съобщава още телевизията.

Демонстрантите разпънаха транспарант с надпис: "Вучич - Косово не те иска, ти ни предаде, не искаме дори твоя Съюз на сръбските общини, ти ни продаде".

Един от организаторите на протеста - Иван Милетич, се обърна към събралите се и заяви, че по време на издигането на барикади в Северно Косово през декември всички са вярвали, че Вучич ще подкрепи сърбите, но това не се е случило.

Милетич каза, че гражданите са се събрали, за да изпратят послание, че няма да "търпят терора на Курти", визирайки премиера на Косово Албин Курти.

Иван Милетич призова Курти и международната общност да изтеглят всички полицаи от северната част на Косово и да закрият базите на специалните части там.

Косовската полиция бе разположена в Северно Косово през декември, след като косовските сърби се оттеглиха от местните институции в знак на протест срещу решението на правителството в Прищина да смени сръбските регистрационни табели на автомобилите с косовски. Косовските сърби напуснаха постовете си в местните институции, включително в полицията. Този ход наложи и свикване на местни избори в сръбските общини в Северно Косово, което допълнително нажежи ситуацията и в крайна сметка изборите бяха отложени за април.

На 10 декември на граничния пункт Ярине бе арестуван бившият косовски сръбски полицай Деян Пантич по обвинение, че е участвал в нападение срещу действащ полицай и офис на Централната избирателна комисия в Косовска Митровица. Косовски съд постанови Пантич да остане в ареста за 30 дни, което предизвика гнева на местните сърби и те издигнаха барикади по пътищата и на граничните пунктове със Сърбия. Барикадите бяха отстранени в края на годината след натиск от САЩ и ЕС и след уверение от страна на косовското правителство, че не съществува списък с косовски сръбски граждани, които ще бъдат арестувани или преследвани заради мирни протести или издигане на барикади.

Присъстващите на днешния протест в Косовска Митровица повториха предишните си искания, отбелязва Ен1. Те призоваха международната общност да се намеси, за да бъдат освободени всички арестувани сърби, а специалните части на косовската полиция да се изтеглят от Северно Косово. Протестиращите поискаха от сръбското правителство да прекрати преговорите с Прищина и да ги замрази, докато тези две искания не бъдат изпълнени.

Участниците в демонстрацията поискаха също мисиите на НАТО и на ЕС в Косово - КейФОР и ЕУЛЕКС, да "свършат работата, за която са дошли".