Премахването на барикадите в Северно Косово след цели 19 дни ще нормализира движението на гражданите в района, но старите проблеми остават нерешени, пише вестник "Данас", който разговаря с анализатори за новата ситуация, цитиран от БТА.

Проблемът, който възникна от задължението на гражданите със сръбски регистрационни номера на автомобилите да ги пререгистрират с косовски, което постави началото на нов цикъл на криза в Косово, все още остава нерешен, а също така има вакуум в сигурността и институциите, който може да доведе до ново напрежение, казват събеседници на вестника.

"Въпреки премахването на барикадите, много проблеми на сърбите на север остават нерешени, преди всичко за сигурността и институционалния вакуум, възникнал след оттеглянето от институциите на Косово, но също страха от репресии от страна на специалните полицейски сили срещу обикновените граждани", каза за "Данас" Драгиша Миячич, директор в Института за териториално икономическо развитие.

Той добави, че постигнатото споразумение за табелите на автомобилите е временно решение, което показва, че въпросът ще бъде решаван отново в контекста на цялостно споразумение, което се очаква да бъде подписано през 2023 г.

Снимка: БТА/АР

"Междувременно се очаква да няма проблеми с използването на съществуващите табели. Правителството на Сърбия вече прие постановление, според което няма да се издават нови регистрационни номера за превозни средства, регистрирани в градовете на Косово. Този режим беше валиден още преди барикадите, така че се очаква да продължи да се прилага и след премахването на барикадите", посочва Миячич, който е и координатор на работната група на Националния конвент за Европейския съюз за глава 35.

Игор Маркович, старши изследовател и ръководител на проекта в неправителствената организация Актив от Северна Митровица, посочва, че е важно да се подчертае, че решението за премахване на барикадите директно доведе до факта, че 20 дни стоене на студено загубиха смисъл и всички страдания нямат практически последствия, тъй като идеята беше барикадите да не бъдат премахнати, докато не се сформира Съюз на сръбските общини, както подчерта президентът на 21 декември, отбеляза той.

Снимка: БТА/АР

"Смятам, че през следващите седмици и месеци ще станем свидетели на ново покачване на напрежението поради факта, че въпросът с решението на правителството на Косово за пререгистрацията на регистрационните номера беше практически отложен. Това означава, че той ще бъде на дневен ред не само в отношенията между Белград, Прищина и международната общност, но ще има и практически последици на терена в Северно Косово. Смятам, че гражданите, които се движат в четирите общини на север, не са готови да пререгистрират регистрационните си номера, освен ако няма предложение от Белград. Също така вярвам, че правителството на Косово отново ще бъде под натиск да предостави някои смекчаващи обстоятелства по отношение на пререгистрацията, т.е. че таксите и данъците ще бъдат намалени по време на пререгистрацията. Това е само въпрос на пространство за маневриране в преговорите между Белград и Прищина, тоест процесът преди всичко трябва да започне и да завърши", каза Маркович.

Снимка: БТА/АР

ЕС, който е ключов посредник в продължение на почти десетилетие, не се е доказал като добър и ефективен в това отношение, защото не е предоставил "тояга и морков" и на двете страни и в резултат на това имаме барикади и дългомесечна криза, каза още Игор Маркович.