"Виждала съм толкова много неща от началото до сега. За 8 години съм видяла ужасни рани, не можете и да си представите дори", казва в интервю пред Милена Милотинова за предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR известният украински медик Юлия Пайевска, основател на доброволческата организация "Ангелите на Тайра" в Украйна. Пайевска беше един от представителите на Украйна, поканени в Европейския парламент преди празниците за получаване на Наградата Сахаров - най-голямата награда в ЕС за отстояване на човешките права и свобода на словото. В края на 2022 година Наградата Сахаров беше присъдена на украинския народ заради смелостта му.

"Най-мъчителната случка за мен беше от Мариупол, когато видях жена с малко бебе на ръце, но бебето беше ранено от осколка след бомбардировка и загина. Малко бебе, мъртво, в обятията на тази жена. Тя беше седнала на пейка и го прегръщаше, държеше го близко до сърцето си цял ден и последвалата нощ. Беше непоносимо. Колкото повече изстиваше тялото на това убито бебе, толкова по-силно тя го притискаше към себе си в опит да го сгрее, но не можа да направи нищо. Бях съкрушена", разказва Юлия Пайевска, известна в Украйна като Тайра.

Самата Юлия Пайевска преживя 3-месечен плен от руските сили, преди президентът Зеленски в средата на юни да оповести освобождаването й. Преди това обаче - в средата на март 2022, Юлия Пайевска успява да предаде на екип на АП записи от окупирания Мариупол, направени с прикрепена за тялото й камера. Така кадрите с ужасите от обсадения Мариупол стават обществено достояние.

"Това предизвикателство и изпитание, през което преминах, всъщност те прави по-силен. Сега усещам, че принадлежа на украинците. Те имат нужда от мен и трябва да направя всичко възможно да помогна да не се случва на други жени, деца или другиго", казва Тайра за трите месеца в руски плен.

Как живеят украинците 10 месеца след началото на войната? 

"Знаете, че нямаме много ток - може би около 4 часа на ден, няма и много отопление в днешно време, не остана здрава енергийна инфраструктура. Но духът на хората е силен, шегуваме се, че нима руснаците смятат, че ще надделеят и ще ни преборят с това? Не. Няма. Не се страхуваме. Имаме много жертви, много ранени, но няма да се предадем. Ще продължим до победа, защото нищо не може да оправдае тази непровокирана, жестока и несправедлива агресия от руска страна", заяви Пайевска.

"Наградата Сахаров е невероятна. Гордеем се с нея. Тя показва как украинците се борят, колко са смели. Целият свят може да го види. Тази награда е свидетелство за уважението на европейците към нас, към нашите битка и смелост. Вярвам, че ще бъде вдъхновение за всички украинци и благодарим за тази награда", казва Пайевска.