И последната барикада в Северно Косово беше отстранена, съобщи сръбската национална телевизия РТС, цитирана от БТА.

Силите на мироопазващата мисия на НАТО в Косово КейФОР са премахнали двата камиона, блокиращи пътя Косовска Митровица - Рударе.

На 29 декември започна премахването на барикадите в Северно Косово, като косовските сърби отстраниха повечето заграждения, но останаха двата камиона, изгорени от тях.

Косовските сърби издигнаха първите барикади на 10 декември, като в продължение на двадесет дни блокираха пътищата и някои гранични пунктове в Северно Косово. Косовските сърби протестираха срещу ареста на бившия сръбски служител на косовската полиция Деян Пантич, който според косовските власти е организирал нападения срещу изборни органи. След като Пантич беше освободен от затвора под домашен арест, а сръбският президент Александър Вучич разговаря с представители на сърбите от Косово в Рашка, започна и премахването на барикадите в северната част на Косово.

Последното изостряне на кризата в отношенията Косово - Сърбия започна с решението на правителството в Прищина да смени сръбските регистрационни номера на автомобилите на косовските сърби с косовски. Сръбските представители напуснаха косовските институции и полицейските сили, а части на косовската полиция преминаха в населените предимно със сърби райони. След преговори и компромис засега Прищина се отказа от смяната на регистрационните номера, но напрежението беше подхранено от арестите на косовски сърби.