Десетки хиляди хора излязоха отново по улиците в Израел снощи, за да протестират срещу спорния план на правителството за съдебна реформа, предаде ДПА.

На централния митинг в Тел Авив демонстрантите скандираха "демокрация", докато развяваха бели и сини национални знамена.

Някои участници преработиха заглавието на известната италианска партизанска песен "Бела чао" (Bella Ciao) в "Биби, чао" (Bibi Ciao). "Биби" е име, с което е наричан дясноконсервативният премиер Бенямин Нетаняху, добавя БТА.

Снимка: AP/БТА

Около 150 000 души са взели участие в митинга в Тел Авив, съобщиха организаторите. Десетки демонстранти блокираха улиците на града.

Вижте всички снимки ТУК>>>

Според съобщения в медиите хиляди хора са излезли по улиците и в Йерусалим, Хайфа и няколко други града.

Снимка: AP/БТА

Според израелските медии в следващите няколко седмици ще бъде приет закон, който ще ограничи правомощията на съда да обявява правителствени решения за "незаконосъобразни". Наблюдателите се опасяват, че по този начин правителството ще може да прави произволни назначения на важни постове.

Тази седмица Нетаняху се опита да успокои обществеността.

Снимка: AP/БТА

Той заяви пред в. "Уолстрийт джърнъл", че "отхвърля" спорна част от реформата, която щеше да позволи на парламента да отменя решенията на Върховния съд с обикновено мнозинство.

Критиците обаче не смятат това за обрат в реформата. Според тях в програмата на правителството за промени в съедбната система има и много по-спорни моменти.

Снимка: AP/БТА

Следващият протест вече е планиран за утре вечер пред летище "Бен Гурион" край Тел Авив. Организаторите твърдят, че въздушният трафик няма да бъде нарушен.

В момента Израел е сезонът на летните отпуски и много семейства ще заминат на почивка със самолет.