Посланикът на Руската федерация във Финландия Павел Кузнецов е бил привикан в Министерството на външните работи в Хелзинки заради скандала с нарушения в работата на системите за спътникова навигация и заплахи за сигурността на въздухоплавателните средства, предава РИА Новости.

"Съобщението беше предадено днес на руския посланик в Министерството на външните работи. Очакваме Русия да постъпи отговорно и да даде допълнителна информация по този въпрос", заявиха от финландското МВнР.

По-рано агенциите съобщиха, че в периода 16 октомври -7 ноември са били регистрирани редица проблеми в различни системи по време на военното учение на НАТО в Норвегия и Финландия "Трайдънт джънкчър" ("Trident Junction"), припомня руската агенция.

Как реагираха скандинавските страни

Още на 11 ноември (неделя) министър-председателят на скандинавската страна Юха Сипиле разкри за нарушаването на сигналите, като го определи като "почти сигурно умишлено" и добави, че е затруднило някои пътнически полети. Той каза, че е възможно станалото да е дело на Русия и призова за разследването му.

Същевременно финландският президент Саули Нийнистьо заяви, че смята за важно първо да се проведе разследване на неправилното функциониране на спътниковите навигационни системи, използвани в Северна Финландия по време на учението. Хелзинки подготвя доклад по този въпрос. Възможно е изводите от доклада да са предизвикали спешната среща днес с руския посланик във финландското МВнР.

На 15 ноември Финландия обвини Русия в разстройване на GPS сигнала по време на ученията: "Прекъсването на GPS сигнала дойде от руска територия" - се казва в официалното съобщение на финландското МВнР.

Министерството на външните работи предаде доклад по този въпрос на Комисията по международни отношения на финландския парламент, който продължава да изяснява въпроса. Въпросът се обсъжда с Руската федерация по дипломатически път, съобщи тогава МВнР на Финландия.

Наред с това Финландия смята за надеждни констатациите на Норвегия за нарушаването на сигнала. Разследването продължава. Хелзинки подчерта тогава, че подобни дейности не трябва да застрашават въздушния трафик.

Същия ден (15 ноември) Норвегия заяви, че Русия е отговорна за нарушаването на GPS сигналите по време на военното учение на НАТО в района.

"Знаем, че е установено нарушаване на сигналите между 19 октомври и 7 ноември, което е дошло от руските сухопътни сили на полуостров Кола" в Северозападна Русия близо до Норвегия, съобщи тогава в изявление норвежкото министерство на отбраната.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков вече изтъкна, че не разполага с информация Русия да е отговорна за това и добави, че неговата страна редовно е обвинявана за всякакви престъпления, като по правило тези обвинения са безпочвени.