Норвегия заяви, че Русия е отговорна за нарушаването на джи пи ес сигналите по време на военното учение на НАТО в района, което завърши миналата седмица, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Знаем, че е установено нарушаване на сигналите между 19 октомври и 7 ноември, което е дошло от руските сухопътни сили на полуостров Кола" в Северозападна Русия близо до Норвегия, се казва в изявление на норвежкото министерство на отбраната.

В неделя финландският премиер Юха Сипиле вече спомена за нарушаването на сигналите, което по думите му е било "почти сигурно умишлено" и е затруднило някои пътнически полети. Той каза, че е възможно станалото да е дело на Русия.

Москва заяви вчера, че това са безпочвени обвинения. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков изтъкна, че не разполага с информация Русия да е отговорна за това и добави, че неговата страна редовно е обвинявана за всякакви престъпления, като по правило тези обвинения са безпочвени.

Нарушаването на джи пи ес сигналите до голяма степен съвпадна с учението на НАТО "Трайдънт джънкчър", което протече в Норвегия от 25 октомври до 7 ноември и беше най-голямото учение на алианса от Студената война насам.

Подобно нарушаване на джи пи ес сигналите в същия район имаше и по време на руското военно учение "Запад" през септември 2017 г.