Бившият косовски президент и един от основателите на Армията за освобождение на Косово (АОК) Хашим Тачи заяви днес в Специалния съд за военни престъпления в Хага, че не признава повдигнатите срещу него обвинения, предаде агенция Танюг, цитирана от БТА.

Миналата седмица той подаде оставка като държавен глава, след като съдът потвърди обвиненията, повдигнати му от прокуратурата.

"Чух ги, прочетох ги, но не съм съгласен с нито едно от тях", каза Тачи, след като му бе прочетен обвинителният акт на първото му изслушване в съда.

Тачи пледира "невинен" по повдигнатите му обвинения за военни престъпления и престъпления срещу човечеството в периода от март 1998 до септември 1999 г.

Обвинителният акт срещу бившия лидер на АОК съдържа 10 точки, включително 98 убийства и най-малко 416 незаконни задържания в ареста, извършени по негово нареждане, с негова помощ или най-малкото с негово знание.

Съдията позволи на съдебния фотограф да снима Тачи на подсъдимата скамейка, като напомни да не го фотографира с охраната на съда. Тачи беше без защитна маска.

На изслушването присъстваха един от адвокатите му, Денис Хопър, както и прокурорът Джак Смит със свои помощници.

В началото на изслушването Хопър заяви, че защитата е узнала за обвинението срещу Тачи едва в четвъртък вечерта и не е успяла да се подготви. Той изтъкна, че не му е ясно защо всичко е направено така "ненадейно" и в такива кратки срокове, като посочи, че екипът на защитата е съставен от адвокати от Франция, САЩ и Великобритания.

Обвиненията срещу Тачи бяха потвърдени от съда на 26 октомври. Той беше арестуван на 5 ноември, след като се предаде сам, и още същия ден прехвърлен в центъра за задържане на Специалния съд.

Преди да бъде откаран в Хага, Тачи заяви, че ще се яви в съда като гражданин, а не като държавен глава, затова подава оставка.

"Горд съм, че бях член на АОК и съм горд, че заедно с международната общност се борихме срещу режима на Милошевич. Косово беше жертва, а Сърбия агресор", заяви той миналата седмица.

Специалният съд в Хага бе създаден за разглеждане на сериозни престъпления, извършени в периода 1998-2000 г. в Косово. Повод за създаването му беше доклад на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, публикуван на 7 януари 2011 г., в който се твърдеше, че членове на АОК са били замесени в търговия с наркотици, отвличания и убийства, както и търговия с човешки органи. За осигуряване на независимостта на работата на съда беше решено той да бъде разположен в Хага.