Президентът на Косово Хашим Тачи е заявил на прокурорите пред специализирания международен съд в Нидерландия, че не е извършил никакви престъпления по време на войната през 1998-1999 г., предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Тачи беше разпитван в продължение на четири дни от прокурорите в Специалната съдебна камара за Косово и в офиса на специализирания прокурор, обвинил го в криминална отговорност за престъпления, в това число 100 убийства по време и след битката на Косово за независимост.

Тачи каза, че е предоставил информация за ролята си и за отговорностите си по време на войната и периода, покриван от мандата на специализирания съд. Пред централата на съда в Хага, докато негови поддръжници скандираха името му, Тачи заяви пред репортери, че ако прокурорите и съдията действат професионално, честно и безпристрастно, те лесно ще заключат, че той не е извършил никакво престъпление или предполагаемо нарушение.

Съдът, който има международен персонал, има мандат да провери твърденията, че членове на Армията за освобождение на Косово са извършил престъпления срещу човечеството и военни престъпления. Тачи беше командир в Армията за освобождение на Косово. Той заедно с бившия председател на парламента Кадри Весели и други беше обвинен в престъпления срещу човечеството и военни престъпления, в това число убийство, принудителни изчезвания, преследване и мъчение. Съдия от предварителното следствие все още не е решил дали да продължи напред със случая.

Във войната загинаха над 10 000 души, повечето от които етнически албанци. 1641 души все още се издирват. Войната приключи след 78-дневна натовска въздушна кампания срещу сръбските войски.