Президентът на Косово Хашим Тачи подаде оставка на нарочна пресконференция днес. Това се случи часове, след като Специалният съд за военни престъпления в Хага потвърди обвинителните актове срещу него и бившия председател на косовския парламент Кадри Весели.

Двамата заявиха, че ще отидат доброволно в Хага, а държавният глава напусна и поста си, както още през лятото обяви, че ще направи, в случай, че обвинението бъде потвърдено.

Специализираната прокуратура на Съда за военните престъплрения в Косово повдигна обвинение срещу Тачи и Весели и още десетина членове на Армията за освобождение на Косово и го предаде на съдана 24 февруари. Двамата са обвинени във военни престъпления и престъпления срещу човечеството на Армията за освобождение на Косово (АОК), чийто ръководител бе Тачи. В обвинителния акт от 10 точки, се твърди, че те са отговорни „за няколко престъпления срещу човечеството и военни престъпления, в това число убийства - близо 100, отвличания, преследвания и изтезания“. 

"Преди броени минути бях информиран от компетентни лица, че съдията на Специализирания съд е потвърдил обвинението срещу мен. Това е труден момент за мен и моето семейство“, заяви Тачи, цитиран от държавната "Радио и телевизия Косово“ (RTK) и "Фокус".

Той обеща да сътрудничи съвестно на правосъдието и отправи послание към гражданите да запазят единството и разумното си поведение.

"Трябва да поддържаме доверие във вътрешния диалог. Следователно, както обещах, няма да си позволя да се явя в съда като президент, следователно, за да защитя целостта на държавата Косово, днес подавам оставка“, каза още Тачи.

И се обърна към сънародниците си с още един призив - да не губят надежда, защото правотата на АОКще бъде доказана.

„Горд съм, че бях член на АОК и съм горд, че заедно с международната общност се борихме срещу режима на Милошевич (бившият лидер на Югославия Слободан Милошевич, който също беше съден в Хага и почина в затвора през 2006 г. - б.р.) и съм горд, че спечелихме свободата. Следователно, нито едно от тези твърдения няма да се промени. Косово беше жертва, а Сърбия агресор“, подчерта Тачи.

Подаването на оставка от висш ръководен пост заради обвинения във военни престъпления не е прецедент в най-младата балканска държава. През изминалите години на два пъти тогавашният премиер и сегашен лидер на "Алианса за бъдещето на Косово" (участник в управляващата коалиция с ЛДК) Рамуш Харадинай бе обвиняван, като и двата пъти той се оттегли от поста си, за да не петни имиджа на страната си.