Бившият президент на Косово и лидер на разформированата Армия за освобождение на Косово (АОК) Хашим Тачи пледира невинен по всички повдигнати му обвинения в началото на съдебния процес за военни престъпления срещу него в Специализирания съд в Хага, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Обвиненията, повдигнати на Тачи, са десет и са свързани с войната в Косово през 1998-1999 г., която доведе до независимостта на областта от Сърбия през 2008 г.

"Разбирам обвинението и съм напълно невинен", заяви Тачи пред съдиите малко след началото на съдебния процес.

Тачи и трима други подсъдими са обвинени в преследване, убийства, измъчване и насилствено прогонване на хора по време и малко след бунта през 1998-99, който доведе до независимостта на Косово от Сърбия и го направи герой сред много сънародници в Косово и чужбина.

Прокурорът Алекс Уайтинг заяви, че четиримата са взимали под прицел политически опоненти, както и етнически сърби и цигани, държали са в плен стотици в Косово в ужасни условия и са убили 102 от тях. Повечето от жертвите са членове на косовското албанско мнозинство, заяви прокурорът.

Не може да има оправдание за произволно задържане на цивилни и лица извън бойните действия и подлагането им на мъчения и убийства. Поради това прокуратурата повдигна това дело, за да потвърди върховенството на закона и принципа, че никой не е над закона, дори по време на война, заяви Уайтинг.

54-годишният Хашим Тачи, бивш президент на Косово, който прекара две години в затвора, днес изглеждаше блед и посърнал, отбелязва агенцията. Смята се, че над 13 000 души, предимно косовски албанци, са загинали по време на бунта, когато Косово все още бе провинция на Сърбия под управлението на президента Слободан Милошевич.

Хиляди косовари се събраха в столицата Прищина в неделя, за да протестират срещу процеса, а стотици демонстрираха пред съда в Хага днес, носейки плакати с образа на Тачи и скандирайки "АОК" в подкрепа на движението за независимост.