"Хамас" днес освободи още 17 заложници, включително 14 израелци, в рамките на третата група освобождавания по споразумението за прекратяване на огъня, предаде Асошиейтед прес.

Представители на Червения кръст прехвърлиха заложниците от Газа късно в неделя. Някои от тях бяха предадени директно на Израел, а други минаха през Египет.

Израелската армия съобщи, че един от заложниците е бил транспортиран със самолет директно до израелска болница.

Очаква се Израел да освободи по-късно днес 39 палестински затворници като част от споразумението.

Това е третият пореден ден, в който "Хамас" освобождава държани в Газа израелски заложници в замяна на палестински затворници, припомня АП. Очаква се четвърта размяна да се състои утре - последния ден от четиридневното прекратяване на огъня между враговете. Общо 50 заложници и 150 палестински затворници трябва да бъдат освободени.

Израел обяви война на "Хамас", след като палестинската въоръжена групировка извърши нападение на негова територия на 7 октомври, при което загинаха около 1200 души, а 240 души бяха взети за заложници. По данни на здравните власти в управляваната от "Хамас" ивица Газа израелската офанзива е довела до смъртта на над 13 300 души.

Международни посредници, водени от САЩ и Катар, се опитват да удължат прекратяването на огъня, посочва АП.

Израелската офанзива в ивицата Газа ще продължи "до победа" срещу палестинското движение "Хамас", заяви днес израелският премиер Бенямин Нетаняху при първото си посещение в палестинската територия от началото на конфликта, предаде Франс прес.

"Ще продължим до края, до победата. Нищо няма да ни спре", заявява Нетаняху пред израелски войници във видеоклип, разпространен от канцеларията му.

"Имаме три цели в тази война: да елиминираме "Хамас", да върнем всички отвлечени наши сънародници и да гарантираме, че Газа няма да се превърне отново в заплаха за Израел", казва още той.

 

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън се обади днес по телефона на египетския външен министър Самех Шукри, за да обсъдят пречките, които застрашават примирието между Израел и "Хамас", и начините за постигане на цялостно прекратяване на бойните действия, съобщи египетското външно министерство, цитирано от Ройтерс.

В хода на разговора Шукри е подчертал необходимостта от надграждане на примирието, като същевременно се прилага резолюцията на Съвета за сигурност на ООН от 15 ноември, която призовава за хуманитарни паузи, позволяващи доставянето на хуманитарна помощ в Газа, посочва в изявление ведомството.