Над 16 000 души в 80 населени места са в рисковата зона след взривяването на язовирната стена на "Нова Каховка", разказа губернаторът на Херсонска област Александър Прокудин в интерю за БНТ. Еколог от Одеса очаква химическо замърсяване на Черно море, което ще засегне Румъния и България. До 5-6 дни може да достигне водите край Варна.

В нощта срещу 6 юни бе взривен язовирът при Каховската ВЕЦ, една от най-големите в Украйна, която е окупирана от руските сили от февруари 2022 г. В момента все още се определят мащабите на разрушенията, има и загинали цивилни.

"Ситуацията остава изключително сложна, нивото на наводненията намалява, но нивото на водата е високо - 5 метра. В Херсонска област са наводнени 600 кв. км, от които 32% са на десния бряг, а 68% на другия, временно окупиран от Русия".

Под вода са 34 населени места, разказва Прокудин. В неокупираните територии 3662 къщи са изцяло потопени. В Херсон най-тежко са пострадали 210 жилища.

В района тече спасителна операция. Доброволци, спасители и полиция се притичват на помощ на всички, изпаднали в беда заради руските терористи. Към момента са евакуирани над 2000 души, но, за съжалеие, няма осигурен зелен колидор за хората в района,  казва екологът.

По думите му на левия бряг положението е много критично.

"Окупаторите изгубиха ценното време на хората с приказки, че всичко е наред и сега не бързат да помагат на пострадали от водната стихия, която се случи по тяхна вина. Първо, в началото изобщо не дадоха възможност да се качат на лодките и отнеха лодките от хората, това е ужасно. Сега дори не е ясно колко пострадали хора има на окупираната територия, вероятно са стотици. Ужасна ситуация, те продължават да стрелят, когато хората се опитват да се спасят от тази стихия", разказва губернаторът на на Херсонска област.

По думите му в момента цялото централно правителство, президентът на Украйна Володомир Зеленски, ръководния състав на местно ниво водят диалог със световната общност, за да се включат в спасяването на хора, които са на левия бряг, контролиран от Русия.

Над 80 населени места, 16 000 жители на десния бряг и 20 000 във временно окупираните територии са в рисковата зона, сочат данните на Продукин.

За ситуацията с Каховската ВЕЦ и последствията за Черно море и околната среда след взривяването на язовира пред БНТ говори и екологът от Одеса Владислав Балинский.

"Водата в язовир Каховка вече е под критичното ниво на охладителните водоеми на атомните станции. Напълно унищожен е националният природен парк "Межднестровский". Сега вече може да се обследва замърсяването на акваторията на Черно море. Има плуващи острови от боклук, в които има огромно количество отломки. Виждал съм такива снимки. Правят ги хората, които живеят там", раказва Продукин.

Според еколога в момента не е възможно да се направи оценка на мащаба на тази екологична катастрофа, но може да се говори за възможно изтичане на химически  замърсители.

"Засегнати са огромни територии и вследствие на това се е променил ландшафтът на засегнатите територии. Наводняването на тези земи е много опасно - това е очевидно. Територията на природния парк е близо 80 хиляди хектара и всичко е отнесено от водата на язовира. Паркът се намира в долната част на Днепър, където близо 80 населени места също са залети от водата. Нивото на места достига до 3-4 метра и е покрило покривите. Това мащабно наводнение отнесе гробища, както и промишлени предприятия. Затова можем да говорим за възможно изтичане на химически замърсители", казва Продукин.

Снимка: БНТ

И обяснява, че на територията на Каховския язовир от много години се намира и промишлен комплекс, където има химически замърсители, които са много опасни. Преди години в СССР са се използвали пестициди и други вещества, които се разграждат в организма в продължение на стотици години - затова сега те са забранени по целия свят.

Снимка: БНТ

Според еколога течението може да донесе замърсените води и до българското крайбрежие.

"Освен химическите вещества, които са се намирали на дъното язовир Каховка, са отнесени гробища за хора и животни, както и канализацията на някои населените места. Част от това се отича в Черно море и отива към Румъния и България", посочи Продукин.

Снимка: БНТ

Затова е нужен мониторинг на водата в Черно море. Според него е по-добре е да се въздържаме да се къпем в морето.

"Очаквам замърсяването на Черно море край Варна да си проличи 5-6 дни след инцидента. Трябва да се следи динамиката на процеса и как ще се разпространява това петно, което върви към Черно море", казва Продукин.

А в  залетите територии на Одеса трябва да се вземат противоепидемични мерки. Замърсяването ще се отрази на цялата екосистема, включително на риби, китове и делфини. Вероятно ще се промени прозрачността на водата и ще има оцветяване на водораслите, предупреждава още екологът.