Министерството на отбраната има готовност да се включи в хуманитарна помощ за пострадалото мирно население в Украйна след разрушаването на язовир "Каховка" в Херсонска област, ако правителството вземе решение за това, каза за БТА заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов.

"Обсъждали сме в Министерството на отбраната, ако се вземе национална позиция да се оказва хуманитарна помощ на население, с какво можем да се включим", добави Запрянов.

Относно военната помощ той каза, че се правят разчети и се проверяват възможностите, какво може да се предостави на Украйна от това, което те заявяват като първа или втора необходимост. По думите на Запрянов министърът на отбраната Тодор Тагарев в четвъртък ще бъде в Брюксел, където ще има среща във формат "Рамщайн", където се координира военната помощ за Украйна.

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов участва в Ловеч в научна конференция на тема: "Руският фактор в българските кризи". Той ще изнесе доклад на тема: "Ролята на Съветския съюз в свръхмилитаризацията на българската отбрана по време на Варшавския договор".