Гърция е готова да изпрати сили за постигане на примирие в Либия, заяви гръцкият министър на външните работи Никос Дендиас след срещата си с командира на Либийската национална армия (ЛНА) Халифа Хафтар в Атина, съобщи АНА-МПА. ЛНА воюва срещу Правителството на националното съгласие в Триполи и подкрепя базираната в Тобрук алтернативна държавна власт.

Вчера турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция започва да изпраща в Либия войници в подкрепа на правителството в Триполи.

Точните думи на Дендиас, както е цитиран от АНА-МПА, бяха: "Гърция е готова да помогне за утрешния ден на Либия или с участието на онези сили, които са необходими за установяването на примирие, или с участието на гръцки сили в европейската операция за налагане на ембаргото върху продажбата на оръжие и прехвърлянето на наемници в Либия".

По-рано в други гръцки медии Дендиас беше неправилно цитиран, че Гърция ще окаже подкрепа за вдигане на оръжейното ембарго срещу Либия.

Гръцкият министър и Хафтар са се обединили около желанието си за прекратяване на огъня в Либия, изтегляне на наемниците. Дендиас е поискал от Хафтар да постави на предстоящата в неделя конференция за Либия в Берлин въпроса за анулирането на меморандума, подписан в края на ноември от Турция и либийското Правителство на националното съгласие в Триполи за морско делимитиране (разграничаване на изключителните им икономически зони в Средиземно море). Според Атина документът нарушава суверенните й права на изключителна икономическа зона край остров Крит.

Либийската национална армия на Хафтар воюва срещу признатото от ООН Правителство на националното съгласие (ПНС), ръководено от Фаиз Мустафа ас-Сарадж, което подписа меморандума с Анкара. ЛНА отхвърли меморандума като незаконен и нарушаващ правата на други страни от региона.

Държавният департамент на САЩ преди два дни определи този меморандум като "провокативен" и "контрапродуктивен".

Гърция срещу Турция на либийски терен

В условията на суров дипломатически покер около Либия, генерал Халифа Хафтар, командир на Либийската национална армия и основен противник на премиера Фаиз Мустафа ас-Сарадж, пристигна вчера вечерта в Атина, пише гръцкият "Катимерини".

Вестникът припомня, че в интервю за телевизия Алфа премиерът Кириакос Митоцакис е бил ясен, като е заявил, че Гърция няма да приеме политическо решение на ЕС за Либия, което не включва като предварително условие анулирането на турско-либийския меморандум, и ще наложи вето в ЕС.

От своя страна също вчера президентът Реджеп Тайип Ердоган обяви, че Турция започва да изпраща войници в Либия в подкрепа на международно признатото правителство в Триполи. Той каза и че Турция ще започне да издава лицензи за проучвания и сондажи в Източното Средиземноморие през 2020 г. в съответствие с морско споразумение с Либия. Турският президент посочи, че изследователският кораб "Оруч Реис" ще започне сеизмологични дейности в района.

Ердоган заяви също, че "отсега нататък юридически ще бъде невъзможно да се извършват геологопроучвателни сондажи или да се строят тръбопроводи (в Източното Средиземноморие) без получаване на съответното разрешение от Либия и Турция".

Ще даде ли берлинската среща шанс за мир Либия

След убийството на либийския лидер Муамар Кадафи през 2011 г. в страната настъпи хаос, а по-късно - фактическо двувластие. В предстоящата в неделя, 19 януари, конференция в Берлин се очаква да участват делегати от Русия, САЩ, Китай, Великобритания, Франция, Турция, Египет, Алжир и ОАЕ. Поканени бяха и лидерите на двете страни в конфликта - Файез Сарадж и Халифа Хафтар, чиито сили от април водят настъпление към столицата Триполи.

Преди Берлинската конференция германският външен министър Хайко Маас проведе срещи в Либия с лидерите на двете враждуващи страни - първо с премиера Файез Сарадж в Триполи, след което замина за Бенгази за разговор с Халифа Хафтар.

Хафтар е дал принципно съгласие за спиране на огъня в Либия, каза Маас. "Той се съгласи, макар да не е подписал споразумението за спиране на огъня в началото на седмицата в Москва, да спазва режима на спиране на огъня", отбеляза Маас и подчерта това за изключително важно.

Файез Сарадж потвърди, че ще участва в международната конференция в Берлин.

Гръцкото правителство остана неприятно изненадано, че представител на Атина не е бил поканен на конференцията за Либия. Тази сутрин гръцкият премиер Кириакос Мицотакис е провел телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел.

Европейската комисия междувременно изрази днес надежда за успех на конференцията в Берлин. Говорител на комисията отбеляза, че срещата е свикана от Германия, затова германските власти преценяват до кого да изпратят покани.

След срещата с Хафтар днес гръцкият външен министър Никос Дендиас изрази надежда, че на срещата в неделя Меркел ще бъде защитник на общата европейска позиция, според която меморандумите между Турция и Либия са невалидни.