Тийнейджърът от ромската общност в Гърция, който беше прострелян в главата по време на полицейско преследване заради предполагаема неплатена сметка на бензиностанция, почина, съобщиха във вторник болницата, в която той се лекуваше, и членове на ромската общност, предаде Асошиейтед прес.

16-годишният младеж беше хоспитализиран за повече от седмица в град Солун, след като беше прострелян в ранните часове на 5 декември от полицай на мотоциклет по време на преследване, след като, както се твърди, тийнейджърът е заредил пикапа си на бензиностанция и си е тръгнал, без да плати сметката на стойност 20 евро, припомня АП.

Стрелбата доведе до бурни протести от страна на ромската общност в Солун, Атина и други части на Гърция, въпреки призивите на обществени служители и някои членове на семейството на младия ром да запазят спокойствие.

"Всички тук плачат. Несправедливо е едно дете да си отиде по този начин", каза секретарят на ромската общност, в която е живял тийнейджърът, като потвърди смъртта му.

От болницата, лекувала младия ром, който също така не е официално идентифициран, казаха, че 16-годишният младеж е бил хоспитализиран в критично състояние в интензивното отделение след претърпяна спешна операция, но въпреки всички усилия на медиците, момчето е починало днес сутринта.

34-годишният полицай, обвинен за стрелбата по тийнейджъра, е отстранен от длъжност и е под домашен арест от петък в очакване на съдебно решение, от което ще стане ясно дали ще остане в ареста до провеждане на съдебния процес срещу него. Обвиненията са за опит за убийство с възможен умисъл и за незаконна стрелба с оръжие.

Полицията каза, че тийнейджърът се е опитал да блъсне с пикапа си полицейските мотоциклети, участващи в преследването, а при първоначалното явяване пред съда миналата седмица полицаят, обвинен по случая с младия ром, каза, че е стрелял с оръжието си, защото се е страхувал за живота на колегите си.