Ожесточени сблъсъци избухнаха снощи между протестиращи и полицията в Солун, предава Франс прес. Поне 1500 души са участвали в безредиците, твърди британският вестник "Гардиън".

Протестът е избухнал, след като 16-годишиен ромски тийнейджър е бил прострелян от полицията и се намира в болница в критично състояние. Протестиращите са изградили улични блокади, хвърляли са коктейли Молотов и са чупили витрините на магазини в централната част на града. Полицията е отговорила със сълзотворен газ, предаде БНР.

Според телевизия ERT младежът е пострадал тежко, след като е бил преследван от полицията в час след полунощ в понеделник, защото е напуснал бензиностанция, без да плати сметката си за гориво от 20 евро.

От полицията твърдят, че шофьорът се опитал да блъсне полицаите на мотори, за да избегне ареста. Стреляно е два пъти при опита да бъде спрян. След изстрелите водачът е изгубил контрол, ударил се е в стена и е бил "транспортиран в болница с тежки наранявания".

34-годишен полицай, който е стрелял, е арестуван и ще се яви пред прокурор по-късно днес, за да бъде изправен пред обвинения в опит за непредумишлено убийство.

Стрелбата се случи в навечерието на годишните протести в гръцките градове за отбелязване на фаталната полицейска стрелба през 2008 г. на 15-годишния Александрос Григоропулос в Атина, чиято смърт предизвика мащабни безредици, продължили няколко седмици. Протестите по повод годишнината, провеждани след стрелбата, често водят до ожесточени сблъсъци между протестиращи и полицията за борба с безредиците.

Членове на ромската общност в Гърция и правозащитници често обвиняват гръцките власти в дискриминация срещу ромите. Няколко мъже от ромски произход бяха смъртоносно простреляни или ранени през последните години по време на сблъсъци с полицията при опит да избегнат арест за нарушения на закона.

През 2021 г. в Перама, близо до пристанището на Пирея, друго 20-годишно ромско момче беше убито след преследване с полицията. Седемте замесени полицаи са съдени за убийство и за опит за убийство на друг ранен 16-годишен младеж. Процесът все още продължава.