Година след убийството на журналиста Джамал Кашоги, 34-годишният саудитски престолонаследник Мохамед бин Салман продължава уверено да държи юздите на властта в богатата на петрол монархия, а международната му репутация изобщо не е накърнена, изтъква ДПА, цитирана от БТА.

Джамал Кашоги, който критикуваше властите в Рияд, е бил убит от саудитски агенти при посещение в генералното консулство на Саудитска Арабия в Истанбул на 2 октомври м.г. Останките му все още не са намерени.

Няколко седмици след убийството принц Салман игнорира вълната от възмущение в целия свят и присъства на срещата на върха на Г-20 в Аржентина.

Наследникът на трона се къпеше в светлината на прожекторите в Буенос Айрес, срещайки се със световни лидери, включително президента на САЩ Доналд Тръмп и руския президент Владимир Путин. Малко след срещата на Г-20 Мохамед направи регионална обиколка в Мавритания, Тунис и Алжир, отбелязва ДПА.

През последната година 34-годишният член на кралското семейство много държеше да демонстрира, че негативните последици от убийството на Кашоги не са го превърнали в международен парий. Бидейки любим син на престарелия крал Салман, Мохамед рядко пропуска голямо събитие в страната или в чужбина.

Той обаче така и не е направил посещение в САЩ - най-верния съюзник на Рияд, нито пък в някоя европейска страна.

Каква е ролята на принца в убийството

Кашоги - коментатор на "Вашингтон пост", беше рязък критик на принца. Според Турция, ЦРУ и някои западни правителства заповедта за убийството на Кашоги може да е дошла само от най-високите нива на саудитския режим. Официални лица в Рияд нееднократно заявяваха, че Мохамед не е замесен в това.

Самият той почти не говори по случая "Кашоги", а само обещава разследване на смъртта му. Редица високопоставени официални лица, включително двама от неговия вътрешен кръг, бяха уволнени във връзка с делото.

Документален филм, който ще бъде излъчен тази седмица от американската телевизия Пи Би Ес, цитира думи на Мохамед, казани за първи път: "Това се случи под мой надзор. Аз нося цялата отговорност, защото то се случи по време на моето управление".

Филмът на Пи Би Ес, озаглавен "Престолонаследникът на Саудитска Арабия", ще бъде излъчен за първи път на 1 октомври, в навечерието на първата годишнина от смъртта на Кашоги.

Във филма се казва, че през декември 2018 г. кореспондентът на Пи Би Ес Мартин Смит е успял да "улови" принца на рали за електромобили край Рияд и го запитал дали може такова убийство да се случи без негово знание. Принцът, както се твърди, отвърнал: "Ние имаме 20 милиона души. Имаме 3 млн. държавни служители."

През юни разследващата от ООН Аниес Каламар в своя доклад направи заключение, че вероятно става дума за "извънсъдебна екзекуция, принудително изчезване и вероятно изтезание, за което Кралство Саудитска Арабия като държава носи отговорност". Тя подчерта, че е необходимо по-нататъшно разследване, за да се установи отговорността на престолонаследника и на други високопоставени лица.

През същия месец принцът отново представляваше своята страна на срещата на върха на Г-20 в Япония, където Тръмп го нарече "мой приятел" и го поздрави за усилията му за модернизиране на ултраконсервативното кралство.

Каламар яростно разкритикува семейната снимка на световните лидери от Г-20 в Осака, на която Мохамед бе застанал на централно място, смеейки се и ръкувайки се с Тръмп.

Тя я нарече "позорна снимка на нашия гол император и на мълчаливите кандидат-императори". На събитие във Вашингтон в четвъртък тя каза, че въпросната среща "изцяло е легитимирала нелегитимното. Така не само се толерира убийство и вероятни убийци, а и те се оказват приобщени".

Следващата среща на Г-20 трябва да се състои в Рияд през ноември 2020 г. Макар че решението за провеждането й в Саудитска Арабия бе взето преди убийството на Кашоги, Каламар каза, че "Рияд 2020 може да се окаже почти катастрофа за същите онези ценности, които са основополагащи за много страни", и призова домакинството да бъде поверено на друга страна.

Мохамед продължава да приема световни лидери, посещаващи Саудитска Арабия. Сред последните му гости бяха държавният секретар на САЩ Майк Помпейо и пакистанският премиер Имран Хан.

Бурята не засегна сериозно принца

Принцът, изглежда, успя да устои на глобалната буря, предизвикана от убийството на Кашоги, смятат някои наблюдатели. "Най-лошото вероятно го отмина", каза Стивън Помпър, главен политически директор на Международната кризисна група - базиран в Брюксел мозъчен тръст. "В американската политика интензивността има тенденция да намалява с отдалечаването от събитието. Конгресът не може да го държи толкова дълго на фокус, и администрацията на Тръмп винаги е търсела начин да остави зад себе си този епизод (смъртта на Кашоги)", каза Помпър пред ДПА.

Откакто бе посочен за наследник на престола през 2017 г., Мохамед представя себе си като носител на промени. Той провежда драматични реформи, включително разрешението за първи път жени да шофират в кралството. Имиджът му обаче пострада заради убийството на Кашоги, смята Помпър, който по-рано е бил директор за човешките права в Съвета за национална сигурност при администрацията на Обама.

"Каквито и надежди да е имал да се представи като реформатор-визионер, те очевидно са се изпарили, и е налице група хора - в частност, близки приятели и колеги на Кашоги, които не смятат, че е въздадено правосъдие. Те няма скоро да забравят случилото се и ще действат упорито политиците и обществеността също да не забравят", добави Помпър.

Състоянието на човешките права в Саудитска Арабия също се оказа в центъра на вниманието миналата година, когато няколко жени активистки бяха задържани. Правозащитни групи казаха, че те са били измъчвани. Рияд отхвърля тези твърдения.

Що се отнася до случая "Кашоги", след многоседмични отричания и под растящ международен натиск миналата година, Саудитска Арабия най-накрая призна, че той е бил убит вътре в консулството. Главният прокурор на кралството каза, че убийството е било предумишлено и настоя за смъртни присъди за петима от 11-те саудитци, признати за виновни за смъртта на Кашоги.

Рияд обаче така и не е разкрил самоличностите на 11-те заподозрени, нито пък обвиненията срещу тях. Налице са съмнения в справедливостта на процеса, започнал през януари при закрити врата.

Монархът отхвърли неколкократните призиви за международно разследване на случая и за публичен процес.

"Ние заявяваме, че суверенитетът на кралството и юрисдикцията на неговата правосъдна система относно това дело не може да бъде предмет на компромис", каза саудитският държавен министър за външните работи Адел ал Джубейр през юни. Малко или почти никаква информация за процеса не е изтекла досега.

Какво каза престолонаследникът пред Си Би Ес

Саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман заяви в телевизионно интервю, че поема пълната отговорност за убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги, но отрече твърденията, че е дал заповед за него, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

"Това беше отблъскващо престъпление. Като лидер в Саудитска Арабия поемам пълната отговорност, особено като се има предвид, че то е било извършено от лица, работещи за саудитското правителство", каза Бин Салман в интервю за предаването "60 минути" на Си Би Ес.

На въпрос дали е заповядал да бъде убит Кашоги, който го е критикувал в коментарни статии във в. "Вашингтон пост", Мохамед бин Салман отвърна: "Ни най-малко."

Убийството беше грешка, добави той.

"Някои мислят, че трябва да знам какво вършат всеки ден 3 милиона души, които работят за саудитското правителство. Невъзможно е тези 3 милиона души ежедневно да докладват на лидера или на втория по значение човек в саудитското правителство", каза Бин Салман.

Какво написа Ердоган във "Вашингтон пост"

В материал за в. "Вашингтон пост" по повод първата годишнина от смъртта на Кашоги, публикуван вчера, президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган описва убийството на журналиста като "най-разтърсващия и най-противоречив случай на 21 век". След 11-и септември нищо друго не заплаши толкова световния ред като убийството на Кашоги, посочва Ердоган, който поставя редица въпроси във връзка с престъплението, пише вестникът. 

"Наш дълг пред семейството на Кашоги е да направим така, че убийците да не останат ненаказани", изтъква президентът.

Ердоган задава следните въпроси:

  • Къде е трупът (останките) на Кашоги?
  • Кой нареди Кашоги да бъде убит?
  • Кой изпрати 15-те убийци на борда на два самолета за Истанбул?
  • Какво точно означава поемането на отговорност за убийството?

"Какво направихте с трупа?", пита в заглавие турският в. "Милят". Изданието отбелязва, че е минала година от убийството на журналиста и светът очаква от принц Салман да каже къде са останките му.