Стотици хора се събраха днес на мястото, където се разби самолет на Етиопските авиолинии на 10 март 2019 г. и загинаха всички 157 души на борда, съобщи Франс прес.

В началото на възпоменателната церемония конници галопираха около мястото на катастрофата, намиращо се на югоизток от столицата Адис Абеба. Някои носеха черни знамена за траур, а други - бели знамена, символизиращи възраждане.

След това жени облякоха бели дрехи върху черните си облекла, с което символично отбелязаха края на траурния период.

Семейства на етиопските жертви бяха днес на молитвена служба в катедрала в Адис Абеба.

А близки на загиналите чужденци започнаха да пристигат в Етиопия, за да участват в частна церемония, предвидена за вторник.

На 10 март самолет "Боинг 737 МАКС" на Етиопските авиолинии се разби шест минути след излитането си от от международното летище "Боле" в Адис Абеба. На борда на машината имаше 149 пасажери, граждани на 35 страни, и 8 души екипаж. 

Катастрофата е станала заради дизайна на самолета. Такъв предварителен извод направиха етиопските експерти , които разследваха причините и обстоятелствата на катастрофата. Според тях документът е донякъде едностранчив и съдържа редица препоръки. Окончателната версия все още може да бъде изменена. През 2019 г. експлоатацията на самолета "Boeing 737 MAX" бе прекратена след 2 аварии. Първата стана на 29.10.18 г., когато 189 души станаха жертва на самолетна катастрофа на подобен модел в Индонезия. Няколко месеца по-късно самолетът на Етиопските авиолинии се разби.

Ръководството на Boeing призна, че и в двата случая на борда на самолета, преди катастрофите, е имало неизправност в системата за подобряване на маневреността. След това, много страни, включително Русия, САЩ и Европейския съюз, поради съображения за безопасност, спряха експлоатацията на самолети от тази серия.

На 10 март самолет "Боинг 737 МАКС" на Етиопските авиолинии се разби шест минути след излитането си от от международното летище "Боле" в Адис Абеба

Снимка: АР/БТА

Снимка: АР/БТА

 

Снимка: АР/БТА

Вижте снимки >>

Снимка: АР/БТА