Полицията в американския щат Ню Мексико спаси миналия петък 11 умиращи от глад деца, на възраст от 1 до 15 години, държани при ужасни битови условия в отдалечен пустинен район, близо до щатската граница с Колорадо. Натъкналите се на тях полицаи ги сравниха с "бежанци от Третия свят". На мястото бяха задържани 5-има възрастни, сред тях двама тежко въоръжени мъже. Сред арестуваните бяха и три жени, които по всяка вероятност са майки на децата.

Двамата мъже - Сирадж Уахадж и Лукас Мортън, бяха обвинени в насилие над деца. И двамата бяха класифицирани като "мюсюлмански екстремисти". Първият - Сирадж, се оказа издирван в щата Джорджия за отвличане на собствения си 3-годишен син - който обаче първоначално не беше намерен сред 11-те открити деца.

Снимка: AP/БТА

Оказа се, че 39-годишният Уахадж е упражнявал децата да си служат с оръжие, тренирал ги как да атакуват със стрелба училища, съобщи "Фокс нюз".

Уахадж е син на имам от Бруклин със същото име, Уахадж баща е бил обявен от прокурорите за съорганизатор на бомбената атака срещу Световния търговски център през 1993 г., при която загинаха 6 души.

Лукас Мортън и трите жени: Джени Ливийл (35 г.), Хюра Уахадж (38 г.) и Субхана Уахадж (35 г.) също бяха арестувани и обвинени в насилие над деца. 

Снимка: Полицейско управление на окръг Таос, Ню Мексико

При задържането му Сирадж Уахадж е бил въоръжен с автомат АR-15 и четири пистолета.

За състоянието на децата свидетелства шерифът на окръг Таос Джери Хоугрив: "Аз съм полицай от 30 години и никога не съм виждал нещо подобно. Невероятно", изтъкна той и продължи: децата бяха толкова кльощави, че им се брояха ребрата. Никаква хигиена, без прясна вода, а единствената храна наоколо бяха няколко картофа и кутия ориз. Децата бяха много уплашени."

Снимка: Youtube

В понеделник в лагера бяха намерени останки на дете, но засега не е потвърдено дали те са на изчезналия син на Сирадж. От полицейски документ става ясно, че Уахадж казал на майката на издирваното момче, че то е обладано от дявола и трябва да му направи екзорсизъм. Детето имало здравословни проблеми и получавало гърчове и не е могло да ходи.

Уахадж баща, освен като съорганизатор на бомбената атака срещу СТЦ през 1993 г., стана известен и като свидетел в процеса против Омар Абдел Рахман, прословутия "сляп шейх", който през 1995 г. беше осъден за извършване на терористични атаки в САЩ. Сега имамът ръководи джамията Масджид ат-Таква.