Полицията в американския щат Ню Мексико е спасила в петък 11 умиращи от глад деца, държани при ужасни битови условия в отдалечен пустинен район, близо до щатската граница с Колорадо (в малката област Амалия). Децата са на възраст от 1 до 15 години, били са боси и облечени в парцали, а натъкналите се на тях полицаи ги сравниха с "бежанци от Третия свят".

На мястото са задържани 5-има възрастни, сред тях двама тежко въоръжени мъже, предаде BBC.

Полицията претърси района, след като получила следния сигнал: "Ние гладуваме и се нуждаем от храна и вода". На място органите на реда виждат нещо като малка подземна каравана, покрита с пластмаса, без течаща вода и електричество.

Снимка: Youtube

Шерифът на окръг Таос Джери Хоугрив каза пред ABC News, че децата са гладни, жадни и мръсни.

"Аз съм полицай от 30 години и никога не съм виждал нещо подобно. Невероятно", изтъкна той и продължи: децата бяха толкова кльощави, че им се брояха ребрата. Никаква хигиена, без прясна вода, а единствената храна наоколо бяха няколко картофа и кутия ориз. Децата бяха много уплашени.

Двамата въоръжени мъже - Сирадж Уахадж и Лукас Мортън, бяха арестувани и обвинени в насилие над деца. Три жени, за които се предполага, че са майки на децата, бяха задържани, но впоследствие освободени.

Хоугрив заяви, че жените и децата са били държани в подчинение и страх от двамата мъже.

11-те деца са били предадени на грижите на социалните служби.

Оказа се, че Уахаж е издирван от полицията в щата Джорджия по подозрение, че е отвлякъл своя 3-годишен син, който обаче не е открит сред 11-те деца. Разследващите предполагат, че детето е било в лагера наскоро, съобщи АП.

Американските медии съобщават, че издирването на сина на Уахаж в крайна сметка е довело до арестите.

Полицията е знаела за мястото, но се е забавила с проникването, тъй като изчаквала заповед за обиск. Нужна е била и подготовка, предвид очакванията за въоръжена съпротива: за двамата мъже се е знаело, че е много вероятно да са тежко въоръжени екстремисти от мюсюлманската вяра.

При задържането му Уахаж е бил въоръжен с автомат АR-15 и четири пистолета.

AR-15 е популярна американска полуавтоматична карабина - може би най-разпространеното оръжие за "цивилна" употреба в САЩ. Продава се на сравнително ниска цена и е хит в САЩ, отбелязват експерти.