Опозиционният активист Пьотър Верзилов, който бе приет в неделя за лечение в Берлин, е много вероятно да е бил отровен, заявиха днес на пресконференция германски лекари и добавиха, че няма опасност за живота му, предадоха световните агенции и БТА.

Лекарят от берлинската болница "Карите" Кай-Уве Екхард (на снимката) каза, че няма данни Верзилов да е страдал от някаква болест. Негов колега допълни, че активистът е в интензивно отделение, откакто е пристигнал от Москва в Берлин, но няма опасност за живота му. По думите му лекарите в руската столица са положили добри грижи за него, преди да бъде откаран в Германия. Той отбеляза, че симптомите са показателни за нарушения в част от нервната му система, която отговаря за вътрешните органи. Тези симптоми включват загуба на зрение, слух и някои двигателни способности, изтъкват приятели на Верзилов.

Още не е ясно с какво вещество може да е бил отровен.

Миналия вторник Верзилов бе настанен в московска болница със затруднения в зрението, говора и двигателния апарат. Смята се, че 30-годишният мъж е погълнал силно лекарство, което потиска невротрансмитера ацетилхолин. Според по-ранни публикации в германски медии в кръвните му изследвания са открити следи от силни психотропни вещества.

Верзилов и три активистки на протестната пънк група "Пуси райът" бяха осъдени в Русия на 15 дни административен арест, след като нахлуха в полицейски униформи на терена по време на финалния мач от Световното първенство по футбол през юли. "Пуси райът" заявиха, че по този начин са протестирали срещу полицейското насилие в Русия.