Влиятелният член на руската протестна пънк група "Пуси райът" - 30-годишният Пьотър Верзилов се лекува в берлинска болница от предполагаемо отравяне, предадоха ДПА и Асошиейтед прес, на които се позова БТА.

Верзилов, който има двойно канадско и руско гражданство, пристигна на летище "Шонефелд" снощи. Полетът беше организиран с помощта на германското канцлерство и външното министерство, съобщи Джака Бизил, ръководител на неправителствената организация Cinema for peace, цитиран от ДПА.

Надежда Толоконникова от "Пуси райът" заяви вчера пред в. "Билд", че според нея Верзилов е бил отровен нарочно, за да бъде сплашен или убит. "Убедена съм, че той е бил отровен умишлено и че това е бил опит да бъде подтикнат към самоубийство", каза на свой ред пред вестник "Билд" вчера съпругата му Надежда Верзилова, която го чакаше на летище "Шонефелд".

Смята се, че 30-годишният мъж е погълнал силно лекарство, което потиска невротрансмитера ацетилхолин.

Според публикации в германски медии в кръвните му изследвания са открити следи от силни психотропни вещества.

Във вторник Верзилов бе настанен в московска болница със затруднения в зрението, говора и двигателния апарат, припомня ДПА.

През юли Пьотър Верзилов и още три жени, свързани с "Пуси райът", навлязоха за кратко на терена по време на финала на Световното първенство по футбол в Москва. После наруштелите излежаха присъди от по 15 дни затвор.

Верзилов редактира новинарския онлайн портал "Медиазона", който се занимава с нарушенията на човешките права в руските затвори.