На пресконференция в Москва четири дни след амнистирането й Толоконникова, заедно с другата амнистирана певица от групата - Мария Альохина, обвиниха Руската православна църква, че е изиграла роля в арестуването им през 2012 г., предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Толоконникова обясни, че все още иска да изгони руския президент Владимир Путин от властта и да го замени с помилвания Михаил Ходорковски, предаде Франс прес.

"По отношение на Путин не сме променили позицията си. Искаме да продължим да вършим онова, заради което бяхме пратени в затвора. Искаме както преди да го изгоним от властта", подчерта Толоконникова.

Тя изрази надежда, че Ходорковски ще може да се кандидатира за президентския пост.

Освободените ще се занимават с правозащитния проект „Зона на правото”, предаде Интерфакс, цитирана от "Фокус".

Дейността му ще е насочена към промяна на наказателната система в Русия.
В рамките на проекта се планира сътрудничество с опозиционера Алексей Навални и с координатора на организацията „Росузник” Сергей Власов.

Двете певици излежаваха двугодишна присъда заради скандален протест срещу Путин в московския храм "Христос Спасител".

При освобождаването им Ходорковски ги приветства с думите:

"Знам, че последните месеци за вас бяха истински ад. Може би най-важното нещо сега е да намерите силата, за да не допуснете сърцата ви да бъдат завладени от горчивината и омразата, породени от това сурово изпитание. Радвам се, че това изпитание, което не беше достойно за страна, живееща в 21 век, най-после приключи".

Междувременно той подаде молба за швейцарска виза.
След помилването му от Кремъл заявиха, че е свободен да се завърне в Москва, но очевидно няма такива намерения.