Украйна ще получи 15 танка "Гепард" (Gepard) от Германия през юли, каза говорител на германското министерство на отбраната в петък, цитиран от световните агенции.

Към доставката на танковете ще бъде включено и обучение и осигуряване на необходимите муниции, съобщи германската информационна агенция ДПА, цитирана от DW.

Съобщението дойде след среща в петък между германския министър на отбраната Кристин Ламбрехт и украинския й колега Алексий Ресников.

Ламбрехт отбеляза, че "Гепард" е "ефективно" оръжие със "значителен възпиращ ефект... за защита на критичната инфраструктура".

 Най-общо за "Гепард"

"Гепард" са самоходни зенитни установки, въоръжени с двойни 35-мм оръдия, които могат да се използват срещу самолети и хеликоптери на височина до 3500 метра.

Танкът би бил особено полезен за украинските сили, тъй като е предназначен за противодействие на бронирани атакуващи хеликоптери, като Ми-24.

Също така е ефикасен срещу наземни цели като превозни средства на пехотата и транспортни такива, но би бил уязвим, ако бъде обстрелван от танкове поради сравнително оръдията си с малък калибър.

"Гепард" е разработен през 1976 г., а последният танк е изведен от експлоатация от германските военни през 2012 г. Подразделенията, които ще бъдат изпратени в Украйна, трябва да бъдат отново въведени в експлоатация.

Германският производител на "Гепард", компанията "Краус-Мафей Вегман" (Krauss-Maffei Wegmann), е ремонтирал консервирани танкове от германските военни запаси.

Съобщава се, че могат да бъдат предоставени общо 50 Gepards.

И още малко за способностите на тези танкове

Танковете "Гепард" са отбранителни танкове. Благодарение на тях може да се преодолее въздушното надмощие на противника и да се гарантира придвижването на сухопътните войски, без те да бъдат застрашени от въздушни атаки. Това със сигурност е голямо предимство, обясни пред DW военният експерт Волфганг Рихтер.

Гаубиците, т.е. артилерията, са необходими, за да удържат атаките на руските войски и да отвърнат на огъня. Т.е. да ограничат придвижването на руските танкови колони, да ги спрат поне временно, за да могат след това да бъдат приложени съответните противотанкови оръжия, каквито е доставила и Германия.

В комбинация всички споменати оръжия могат да бъдат ефективни, защото на бойното поле не се води дуел, а битка със свързани помежду си оръжия. Това означава, че оръжията трябва да са добре координирани, за да имат ефект, коментира Волфганг Рихтер.