След 6 часа дебати за това каква помощ да предоставим на Украйна, пленарната зала реши да не изпращаме оръжия, а да помагаме по всякакъв друг начин, в това число с военно-техническа помощ. Каква точно да бъде тя, ще преценява правителството. За целта Народното събрание даде мандат на Министерския съвет да обсъди и приложи цялостен пакет от мерки, свързани с войната в Украйна.

"За" гласуваха 200 депутати от мнозинството и опозицията, против бяха 16 - от "Възраждане", но и по един народен представител от ПП, БСП и ИТН. Въздържа се и един парламентарист от ИТН.

Преди това пленарната зала отхвърли проектите на ГЕРБ и "Демократична България", които предвиждаха да предоставим оръжия. 

Пакетът от мерки предвижда оказване на хуманитарна, финансова и военнотехническа помощ на Украйна, съобразно възможностите на Република България, продължаване на подкрепата за членство на страната в ЕС, помощ за бягащите от войната украинци и интеграцията им, износът на украинското зърно през Варна, засилване на енергийното сътрудничество, в това число доставка на природен газ, както и продължаване на доставките на хуманитарна помощ.

След вота от "Възраждане" се обявиха за единствената опозиция и предупредиха, че току що е било гласувано всъщност изпращането на военна помощ за Украйна. От партията на Костадин Костадинов подчертаха, че сме свидетели на "политически пазарлък" и "правно нищо", за да оцелее коалицията.

Така управляващи и опозиция, без "Възраждане", се оказаха обединени около решението на "Продължаваме промяната" след неколкократни редакции на текста. 

В решението на НС влязоха исканията от писмото на украинския посланик, където не фигурира записано желанието за изпращане на оръжие. Предвижда се само ремонт на украинска военна техника.

Още сутринта, на старта на дискусията, се оказа, че Украйна вече не ни иска оръжейна помощ.

Писмо на украинския посланик, внесено в деловодството на НС, наклони везните към отказ от изпращане на оръжейна помощ и боеприпаси. В шестте точки с искания на Украйна, на базата на договореното между Кирил Петков и Володимир Зеленски, няма формулировка за изпращане на оръжия, а единствено се настоява за ремонт на военна техника за украинската армия. 

В него се казва, че Киев очаква от нас подкрепа за членство на Украйна в ЕС, помощ за украинските граждани, които бягат от войната, възможност за изнасяне на украинско зърно във Варна, засилване на енергийното сътрудничество, ремонтна дейност на украинска военна техника във военните предприятия на България, както и продължаване на доставките на хуманитарна помощ.

Снимка: БТА

Писмото изигра ролята на спасителната сламка за мандатоносителя ПП, който веднага редактира собственото си проекторешение в името на спасяването на коалицията, след като БСП твърдо застана на позицията срещу изпращането на оръжия.

Атанас Михнев от ПП веднага обяви, че на база на писмото от Украйна управляващата партия ще включи исканията в проекторешението си.

"След като Путин врътна канчето на Европа, след като ракети прелетяха над главите на нашата делегация, водена от премиера Кирил Петков, стана ясно, че има война, за която не можем да си затворим очите. Разбира се чуваме, че обществото е разделено и затова народните представители от "Продължаваме промяната" ще гласуват по съвест", каза зам.-председателят на комисията по външна политика.

Снимка: БТА

От БСП и ИТН също тутакси се оправдаха с писмото и подчертаха, че Украйна не ни иска оръжия, затова и няма нужда парламентът да взема подобно решение. Социалистите заявиха, че ще подкрепят само проекта на ПП и призоваха всички да се обединят около него и да отхвърлят другите две проекторешения - на ДБ и ГЕРБ-СДС, които предвиждат военна помощ.

Зам.-председателят на НС Кристиан Вигенин формулира отказа на мнозинството да изпраща оръжие така: "Всяка една партия направи своята стъпка към компромиса".

"Няма как да дадем нещо, което не ни го искат", подчертаха в изказванията си Станислав Балабанов от ИТН и Настимир Ананиев от ПП.

Снимка: БТА

Веднага след обрата в позицията на три от четирите партии в мнозинството, от ДБ настояха твърдо да бъде разширен мандатът, който НС ще даде на МС да помага на Украйна. И настояха да се добави опция за изпращане на боеприпаси на по-късен етап, тъй като Киев ще има нужда, заяви Атанас Славов.

От ГЕРБ-СДС се възмутиха, че е "срамота" в името на оцеляването си управляващите да принуждават чужда държава и чужд посланик да пишат писмо, за да си съхранят коалицията. 

Снимка: БТА

"Очевидно е, че БСП спечели този дебат. Спечели разговора за това. Никаква военна помощ няма да има. Предложението на ПП е съвършено безсмислено. Срамота е, срамота е да изнудвате украинската държава и посолство, да им искате писмо, с което да легитимирате балансите във вътрешнокоалиционните си взамоотношения. Това е позор. Очевидно в момента управлява БСП", възмути се зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов.

"Вие искате да подчертаете още веднъж, че ДБ са натикани в ъгъла и едва ли не диктува БСП, но ако зависеше от нас, такова решение НС нямаше да обсъжда изобщо. Не намирам за логично да се използва една война, за да се отървем от старото си оръжие срещу ново", добави Вигенин. 

"Украинската държава не иска военнотехническа помощ, иска други неща, те не искат да им изпращаме военна помощ", веднага стъпи на писмото като аргумент председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски. "Те не ни ги искат, но някои хора трябва да си заслужат стипендиите, които очакват да им бъдат дадени", каза Свиленски.

"Ние сме длъжни да направим всичко възможно да има мирен процес и диалогът е ключът, а не войната", репликира недоволните от липсата на опцията за изпращане на оръжия Борислав Гуцанов. "Не е задействан чл. 5 от евроатлантическия договор и няма нужда да изпращаме оръжие", каза социалистът. "Трябва да има колективна мъдрост и памет. Надявам се, че действително решението на НС ще бъде мъдро и отговорно", апелира той.

"Пацифистките изказвания означават да дадем възможност на "Путинова Русия да приключи войната час по-скоро. А като приключи с Украйна кой е следващият?", противопостави се лидерът на СДС Румен Христов.

Снимка: БТА

"Решението представлява вот на недоверие на този най-слаб кабинет от края на комунизма", заключи лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. Той подчерта, че днес депутатите трябваше да обсъждат не проекторешение на парламентарна група, а решение на Министерския съвет.  

ДПС продължи да настоява в пленарната зала да дойдат премиерът и министрите на отбраната и външните работи. "Говори се за даване на мандат. На кого, на този празен стол ли ще дадем мандат?", попита Йордан Цонев. Той предупреди, че е върховно унижение в решение на парламента да фигурира посочено искане на чужд дипломат и настоя за редакция на текста.

"Бонбони ли падат над Одеса или ракети", възмути се Антоанета Цонева от ДБ след изказване на Костадин Костадинов. Депутатката от "Демократична България" репликира, че по време на срещите й с наши сънародници в Украйна не е останала с впечатление, че българите там посрещат руснаците като освободители.

Снимка: БТА

"Категорично не сте ходили в Болград", отвърна лидерът на "Възраждане", като предположи, че изводът й се базира вероятно на разговор с българския депутат от Радата Антон Киссе.

"Когато пожертваш свободата и достойнството, съвсем скоро жертваш и мира. Въпросът е ние какво правим - пред опит да се ревизира ситуацията след падането на Берлинската стена. Ние сме печеливш от този световен ред и получаваме възможност поколения след поколения българи, които отиват да учат на Запад, не в Москва, България се ползва от блага от този международен ред", заяви лидерът на ДБ Христо Иванов като аргумент защо страната ни трябва да го брани.

"Путин се опитва да го ревизира по същия начин, по който Хитлер се е опитал", добави Христо Иванов. А най-доброто място, където прагматично може да се защити той, в момента е в Украйна. "Кой от вас е готов да отиде в Украйна и да им каже - в името на мира, предайте се!", попита депутатите лидерът на ДБ. Той все пак подчерта, че не е против Русия и всичко руско, като добави, че България ще гради равноправни отношения "с една свободна, бъдеща, демократична Русия".

"В името на защитата на този демократичен световен ред да заемем ясна позиция и да дадем всякаква помощ за това този ред да бъде отстоян от украинците", призова Иванов за даване на широк мандат на правителството, за да може то да реагира на всяка ситуация. 

"С днешните уточнения, които бяха направени от представители на "Продължаваме промяната", хуманитарната, финансова и военнотехническа помощ се свежда до шестте точки в официалното искане на Украйна към България и подчертавам, че нито едно от тях не е свързано с оръжия и боеприпаси. С тези уточнения ние придобиваме сигурност, че България няма да стане част от конфликта, противно на нагнетените очаквания за разпад въпреки опитите през войната в Украйна да се разчистват вътрешнополитически сметки. Днес коалицията ни има шанс да покаже, че може да проявява уважение към различията", заяви Вигенин.

"Цялото българско общество, всички ние тук сме заложници на вашия вътрешнокоалиционен баланс, който снощи от 8 до 11 стоя и нищо не сте решили нито за Македония, нито за Украйна", констатира Тома Биков от ГЕРБ.

От "Възраждане" пък попитаха дали ДБ и БСП ще напуснат коалицията, както са обещали - първите, ако не изпратим оръжия, вторите - ако изпратим.

"Ако ние не изпратим оръжие за Украйна, бих искал да знам ще се завърти ли отново "Демократична Украйна", или ще се изпълни това, което вие сте поели за ангажимент", попита Цончо Ганев с намек, че само формално в решението ще отсъства формулировката за изпращане на оръжия. "Възраждане" няма да подкрепят нито едно от решенията, независимо каква ще бъде формулировката, подчерта Цончо Ганев.

Снимка: БТА