Русия получи предложение от германския външен министър Хайко Маас за Керченския проток и възнамерява да го проучи. Това съобщи в петък, 18 януари, руският външен министър Сергей Лавров на пресконференция след разговори с германския си колега.

"Току-що получихме този документ, видях го за първи път по време на преговорите", каза той. "Няма да навлизам в подробности, трябва да го проучим", каза Лавров, цитиран от ТАСС.

Руският външен министър отбеляза, че страната му не вижда възможности за участието на Украйна в какъвто и да е формат  на среща за ситуацията в Керченския пролив.

"Германският канцлер Ангела Меркел помоли руския президент Владимир Путин да позволи на германските и френските специалисти да дойдат в района на Керченския проток и да видят как се преминава по този воден път", припомни Лавров. Президентът Путин се съгласи, мина месец, но никой не дойде, а днес Маас ми даде предложение, което "опакова" такова пътуване в документ, а той на свой ред трябва да бъде съгласуван с Украйна. Ние обаче сме на мнение, че ако идеята е да облечем цялата ситуация в политическа процедура и ако украинската страна взима решения, рискуваме да попаднем в същата ситуация, в която се оказа "нормандският формат" (на 4-странни преговори - Германия, Франция, Украйна, Русия - б.р.). Четиристранният нормандски формат буксува вече месеци наред. 

Маас от своя страна уточни на пресконференцията, че е внесъл едва на днешните преговори новата оферта, която предлага Германия и Франция да се заемат с въпросите, свързани с осигуряването на свободното преминаване през Керченския проток. Поради това Москва не е могла да разполага с тази информация предварително.

На 25 ноември три кораба от украинските военноморски сили се опитаха да влязат от Черно в Азовско море през Керченския проток. Руската брегова охрана откри огън по плавателните съдове, а един от тях бе тараниран. Украинските кораби бяха пленени, а екипажите им - арестувани и впоследствие откарани в Москва, където са задържани по наказателно дело.