Командващият военноморските сили на Украйна адмирал Игор Воронченко предложи себе в замяна на 24-мата пленени от Русия украински моряци.

В интервю за днешния брой на германския в. "Билд" той заявява, че е готов да отиде в руски затвор, ако президентът на Русия Владимир Путин освободите задържаните моряци.

"Къса ми се сърцето, когато виждам войниците си, задържани незаконно в Русия", добавя адм. Воронченко.

Същевременно, за разлика от президента Петро Порошенко, той казва, че военни кораби на НАТО не биха могли да помогнат на Украйна срещу руската блокада в Азовско море.

"Има споразумение от 2003 г., по силата на което за влизането на военен кораб (от трета страна - б.р.) в Азовско море е необходимо съгласието на двете страни. Това значи, че дори Украйна да поиска, Русия няма да го разреши" - подчертава главнокомандващият украинските ВМС.

Той на свой ред призовава НАТО да увеличи присъствието си в Черно море.

Германският таблоид цитира и майките на арестуваните украински моряци, които искат директен контакт с канцлера Ангела Меркел, за да им помогне. "Германската канцлерка е много ценена в Украйна и ние знаем, че тя има влияние върху (руския президент Владимир) Путин", заявила една от тях.

Майките на задържаните от Русия украински моряци възнамеряват да напишат писмо до Меркел.