В началото на новата година Германия пое ръководството на Съвместните оперативни сили на НАТО с много висока степен на готовност, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Понастоящем общият брой на тези сили възлиза на 11 500 войници, като 8000 от тях са военнослужещи от германските въоръжени сили.

Идеята на Съвместните оперативни сили на НАТО с много висока степен на готовност е да могат да бъдат разположени където и било в рамките на от 48 до 72 часа.

НАТО окачествява тези си сили, чието ръководство се сменя всяка година, като ключов елемент от системата за възпиране и отбрана в Европа.

"Докато незаконната война на Русия в Украйна продължава да застрашава мира и сигурността в Европа, не трябва да има никакво съмнение относно решимостта на НАТО да защитава и отбранява всеки сантиметър от територията на алианса", заяви говорителката на НАТО Оана Лунджеску в Брюксел преди настъпването на новата година.

Другите осем държави от НАТО, които участват в многонационалните сили тази година, са Белгия, Чехия, Латвия, Литва, Люксембург, Нидерландия, Норвегия и Словения.

Силите с много висока степен на готовност на НАТО бяха създадени на срещата на върха на НАТО в Уелс през септември 2014 г., в отговор на руската анексия на Крим, припомня ДПА.

Междувременно косовският министър-председател Албин Курти призова НАТО да увеличи мироопазващите си сили в Косово, след като етническото напрежение със Сърбия отново се разпали, предаде ДПА.

"Значително увеличаване на броя на войниците и военното оборудване на НАТО в нашата страна би подобрило сигурността и мира в Косово и в целия регион на Западните Балкани", заяви Курти пред германския вестник "Велт".

Ръководените от НАТО сили КейФОР са натоварени със задачата да гарантират сигурността в Косово от 1999 г., след войната за областта, приключила през същата година. Те се състоят от близо 3800 войници от над двайсет държави.

Косово, което днес е населено почти изцяло с етнически албанци, бе част от Сърбия, но през 2008 г. обяви независимост, която Белград и до днес не признава.

През последните седмици косовски сърби издигнаха барикади на десетина места в Северно Косово и блокираха пътищата за достъп до два гранични пункта със Сърбия. Те протестираха срещу ареста на бивш сръбски служител на косовската полиция, който според косовските власти е организирал нападения срещу изборни органи.

В края на декември напрежението се засили, но след това отслабна, след като сръбският президент Александър Вучич обяви, че барикадите ще бъдат премахнати.