Държавите членки на НАТО се споразумяха днес за бюджета на пакта за 2023 г. на среща на Северноатлантическия съвет, съобщи официалният сайт на алианса.

Цивилният бюджет е фиксиран на 370,8 млн. евро, а военният - на 1,96 млрд. евро, което съставлява съответно 27,8 процента и 25,8 процента увеличение спрямо предишния бюджетен период, уточнява БТА.

Генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг каза: "Горещо приветствам договарянето за цивилния и военния бюджет на НАТО за 2023 г. Това е конкретен израз на по-високото ниво на амбиция, установено от държавните глави и правителствените ръководители на държавите членки на нашата повратна среща на върха в Мадрид през юни. Трябва да продължим да инвестираме повече и по-добре заедно в НАТО. Само работейки съвместно в един по-силен Северноатлантически пакт Северна Америка и Европа могат да гарантират сигурност на нашия един милиард население в един по-опасен свят".

По време на срещата на върха в Мадрид през юни съюзниците се споразумяха да инвестират заедно повече в алианса, отразявайки нуждата да се отговори на влошената ситуация в сферата на сигурността, причинена от руската инвазия в Украйна. В новата Стратегическа концепция на пакта, съюзниците се споразумяха, че "инвестирането в НАТО е най-добрия начин да се гарантира трайна връзка между държавите членки от Европа и Северна Америка, същевременно допринасяйки за световния мир и сигурност". Те се споразумяха също "да гарантират, че нашите политически решения са подплатени с нужните средства".

Цивилният бюджет осигурява средства за персонал, оперативни разходи и програмни разходи на централата на НАТО и на нейния международен персонал. Военният бюджет покрива оперативни разходи на щабовете, мисиите и операциите по света на командната структура на НАТО.

Съвместното финансиране показва солидарността на съюзниците и позволява на държавите членки на пакта да посрещат по-ефективно общите предизвикателства за сигурността, се посочва на сайта на НАТО.