Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън разглежда възможността да бъдат предоставени на Украйна бойни машини тип "Брадли" (Bradley Fighting Vehicle) в рамките на поредния пакет военна помощ с цел защита на страната от агресията на Русия, съобщиха Блумбърг и Укринформ, на които се позова БТА.

Агенциите се позоваха на неназовани източници, според които още не е взето окончателно решение по въпроса.

На свой ред генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова страните членки на алианса да предоставят повече оръжия на Украйна.

Новата американска военна помощ

Марк Кансиан, бивш анализатор към Белия дом, а понастоящем експерт в Центъра за стратегически и международни изследвания, каза, че машините "Брадли" може съществено да увеличат бойните възможности на украинските сухопътни сили, тъй като това всъщност е "лек танк".

За разлика от предоставените вече на Украйна бронирани коли М113, "Брадли" е добре въоръжена с мощно 25-милиметрово оръдие и противотанкови ракети TOW.

САЩ разполагат с голям брой машини "Брадли", при все че някои модели са по-стари и имат нужда от модернизация, затова запасите не са проблем, добави Кансиан.

Американският президент Джо Байдън подписа днес закона за бюджета на САЩ за финансовата 2023 година, приет от Конгреса миналата седмица. Законодателният акт включва и спешна помощ за Украйна.

Призивът на Столтенберг

Йенс Столтенберг призова "съюзниците да направят повече". "Изцяло в интерес на нашата сигурност е да направим така, че Украйна да победи, а (руският президент Владимир) Путин да не спечели", каза Столтенберг в интервю за ДПА, цитирано от БТА.

Според него вероятно е още по-важно Украйна да получи достатъчно боеприпаси за вече наличните системи. По думите му нуждата от боеприпаси и резервни части "е огромна".

"Може да звучи парадоксално, но военната подкрепа за Украйна е най-бързият път към мира", заяви той.

"Знаем, че повечето войни приключват на масата за преговори - вероятно и с тази война ще стане така, но знаем, че това, което Украйна може да постигне при тези преговори, е неразривно свързано с военната ситуация", каза Столтенберг.

Генералният секретар на НАТО даде да се разбере, че смята украинските атаки напоследък срещу военни цели в Русия за напълно легитимни.

"Всяка страна има правото да се защитава - също и Украйна", заяви той, като обясни, че украинските нападения трябва да се разглеждат в контекст. Това по думите му включва масираните руски удари по гражданската инфраструктура, целящи да оставят украинците без вода, ток и отопление през зимата.

По въпроса дали според него е добре да бъдат доставени ракети със среден обсег на Украйна, Столтенберг каза, че продължава "диалогът между съюзниците и с Украйна за конкретни системи".

Той посочи, че страните от НАТО вече са доставяли на Украйна оръжейни системи с голям обсег, например ракетни установки "Хаймарс" и далекобойна артилерия. Доставят се също така дронове и бронирана техника, заяви Столтенберг.