Германската армия няма да закупи повече пехотни бронирани машини Puma, докато не бъде доказано, че са надеждни, заяви министърът на отбраната на Германия Кристине Ламбрехт, след като няколко от въпросните бойни превозни средства бяха извадени от строя по време на неотдавнашно военно учение, предаде Ройтерс.

"Неотдавнашните повреди на бойната машина на пехотата Puma са сериозен провал", заяви Ламбрехт в изявление, като добави, че е поискала доклад по въпроса до края на следващата седмица.

Акциите на компанията Rheinmetall, която произвежда бронетранспортьорите заедно с Krauss-Maffei Wegmann (KMW), се понижиха със 7% след изявлението на министъра.

"Нашите войски трябва да могат да разчитат на това, че оръжейните системи ще бъдат здрави и стабилни по време на бойни действия", заяви Ламбрехт, като същевременно увери съюзниците от НАТО, че могат да продължат да разчитат на Берлин да изпълнява задълженията си за готовност като част от съвместните оперативни сили (VJTF) от 2023 г.

В изявление на германското министерство на отбраната се казва, че целта е бронираните машини за пехотата "Пума" да бъдат въведени в експлоатация възможно най-скоро. Междувременно Бундесверът ще използва "Мардер", моделът предшественик на "Пума", от 1 януари, което говорител на министерството нарече "резервно решение".

През уикенда сп. "Шпигел" съобщи, че 18 бронетранспортьора Puma, предназначени за съвместните оперативни сили на НАТО с висока степен на готовност през следващата година, не са били в експлоатация, след като са възникнали проблеми по време на учение за стрелба.

Германия обеща да увеличи разходите си за отбрана и да модернизира армията си след началото на войната в Украйна, като правителството на канцлера Олаф Шолц отпусна 100 млрд. евро за инвестиции в отбраната в тазгодишния бюджет, припомня Ройтерс.