Германското министерство на здравеопазването обмисля дали да не забави поставянето на втора доза от ваксината срещу КОВИД-19 на компаниите Бионтех (BioNTech) и Пфайзер (Pfizer), за да може ограничените запаси да стигнат за ваксинирането на повече хора, предаде Ройтерс.

От документ, с чието съдържание агенцията се е запознала, министерството търси становището на независима ваксинационна комисия дали да бъде забавено даването на втора доза след максимално предвиждания сега срок от 42 дни, след като Великобритания предприе подобен ход.

През уикенда здравният министър Йенс Шпан беше подложен на доста критики, включително от своите консервативни политически съюзници, че Германия не е осигурила достатъчно ваксини и се е забавила твърде много с провеждането на национална ваксинационна кампания.

По последни данни на института "Роберт Кох" Германия е ваксинирала около 239 000 души от началото на кампанията на 27 декември - по-малко от доставените до края на 2020 г. 1,3 милион дози.

Според документа одобряването от Европейския съюз на ваксината на компанията Модерна (Moderna), което се очаква в сряда, би трябвало да добави още 1,5 милион дози през идните седмици. Договорите на ЕС за доставка предвиждат Германия да получи общо 50 милиона дози от ваксината на Модерна тази година.

След като миналата седмица Великобритания одобри ваксината на компанията Астра Зенека (AstraZeneca), Шпан каза днес, че Европейската агенция по лекарствата усилено прави преглед на ваксината.

"Целта е възможно най-скоро да бъде взето решение за пътя напред и за обхвата на одобрение" на ваксината на Астра Зенека, пише в документа.