Великобритания ваксинира първия пациент в света с ваксината на Оксфордския университет и фармацевтичната компания "АстраЗенека" (AstraZeneca), съобщава АП.

82-годишният пациент на диализа Брайън Пинкър стана първият човек, получил ваксината Oxford-AstraZeneca Covid-19. Пенсионираният мениджър по поддръжката получи дозата си в 7:30 местно време от главната медицинска сестра Сам Фостър а Оксфордската университетска болница, предаде и БиБиСи.

След поставянето на ваксината, Пинкър заяви, че сега може да очаква с нетърпение да отпразнува 48-ата годишнина от брака си със съпругата си Шърли по-късно тази година.

Сред първите ваксинирани бе и 88-годишен пациент, както директора на групата за ваксиниране в Оксфорт проф. Андрю Полард.

Вижте снимки >>

Въвеждането в употреба на ваксината на Оксфордския университет и компанията "Астра Зенека" срещу новия коронавирус е триумф на британската наука, заяви британският здравен министър Мат Ханкок, цитиран от Ройтерс.

"Имаме силно положителната новина тази сутрин, че оксфордската ваксина започва да се поставя. Това, че стигнахме, където сме сега, е триумф на британската наука", каза Ханкок по Скай нюз.

Ваксината на Оксфордския университет и "Астра Зенека" в първите няколко дни ще бъде доставена на малък брой болници във Великобритания, за да могат властите да следят за нежелани въздействия. По-късно тази седмица дози от нея ще се пратят в стотици лекарски кабинети. Тя беше одобрена за ползване във Великобритания на 30 декември.

Великобритания разполага в момента с около 530 000 дози от тази ваксина, като целта е възможно най-скоро да се ваксинират по 2 милиона души седмично.

Ханкок съобщи, че Великобритания вече е поставила 1 милион инжекции от ваксината на "Пфайзер" и "Бионтех", което е повече от всички други европейски страни взети заедно.

Плановете на Великобритания да разпределя ваксината са ограничени от капацитета на производителите да я доставя, докато изграждат производствени мощности, уточни Ханкок за радио "Таймс".

Снимка: YouTube скрийншот

Той защити решението да се отворят училищата в някои райони на страната въпреки високата степен на заразяване с новия коронавирус, като увери, че в тези райони училищата са безопасни.

"Ясно е също така, че процентът на учителите, които се заразяват с коронавируса, не е по-висок, отколкото в останалата част от населението", отбеляза Ханкок.

Той не изключи да се въведе нова национална карантина за овладяване на разпространението на вируса.

Скандал преди ваксинацията

Програмата за масово ваксиниране във Великобритания започна още в средата на декември, след като британският регулаторен орган за лекарствата одобри продукта на "Пфайзер" и "Бионтех", но по-големи надежди се възлагат на ваксината на "АстраЗенека", защото тя е по-евтина, по-лесна за съхраняване и за транспортиране.

По данни на националното здравеопазване има оборудвани най-малко 700 здравни пункта за ваксиниране, като още стотици ще бъдат разкрити през следващите седмици. Ваксинирането става чрез инжектиране на две дози в разстояние на около 12 седмици.

Ваксината Oxford-AstraZeneca

Снимка: AP/БТА

Междувременно здравните експерти предупредиха, че хората, които вече са получили първата доза от ваксината на "Пфайзер" и "Бионтех", би трябвало да си направят втората доза със същия продукт.

Но вероятно заради леко уклончивия начин на изразяване, някои сметнаха думите им просто като препоръка и точно по този повод около прилагането на ваксината възникна нещо като скандал, защото американският "Ню Йорк таймс" публикува статия, в която се казва, че британското правителство позволява смесване на две ваксини срещу Covid-19.

Между другото американците сигурно имат известно основание за това си твърдение, защото в първата информация от общественото здравеопазване в Англия се казва: "Експертите не препоръчват смесване на ваксините, но в изключително краен и рядък случай, ако същата ваксина не е в наличност или не е известно от каква ваксина е била първата доза, то е по-добре пациентът да получи втора доза от друга ваксина, отколкото да не получи изобщо".

Редакторът на британския "Бритиш медикъл джърнъл" Фиона Годли обаче веднага поиска от "Ню Йорк таймс" да поправи статията, че не става дума за препоръка. Годли написа писмо до американския вестник, в което се казва, че изведеното в заглавието твърдение, че британците позволяват смесването на ваксини е "сериозно подвеждащо".

Както и да е, програмата с ваксинирането с продукта на "АстраЗенека" тръгна днес и британците са много развълнувани, защото това все пак е местна ваксина, която освен че е по-евтина, може да се съхранява в нормален хладилник и не изисква съхранение при минус 70 градуса, какъвто е случая с "Пфайзер-Бионтех".

Медицинската сестра, която постави първата ваксина на Oxford-AstraZeneca

Снимка: AP/БТА

Все още обаче има неяснота след колко време трябва да се инжектира втората доза, което важи и за двете налични ваксини, защото първоначалната информация бе, че това трябва да стане след 3 седмици. 41 британски депутати дори писаха на премиера този въпрос да бъде изяснен.

Британският премиер Борис Джонсън пък не пропусна да се похвали, че масовото ваксиниране протича много успешно, че около 1 милион британци вече са получили първата доза - повече отколкото в цяла Европа. Великобритания все пак започна масовото ваксиниране на 8 декември, а ЕС едва на 27 декември.

Здравните съветници на правителството междувременно защитиха решението за удължаване на срока за поставяне на втората доза до 12 седмици, защото е много по-добре колкото се може повече хора да получат по-рано първата доза.

Пандемията на Острова - расте броят на заразените, пред нов локдаун

В същото време положението с пандемията никак не изглежда добре. Шесто денонощие поред броят на заразените е над 50 000. Най-критично е положението в Лондон и Югоизточна Англия, където върлува новият щам на вируса, който се разпространява по-бързо, но вече и в други части не само на Англия, но и в Шотландия и Уелс има регистрирани случаи.

Британският премиер Борис Джонсън каза днес, че няма съмнение, че правителството ще трябва да въведе по-строги мерки за справяне с новия ръст на случаите на коронавирус, предаде Ройтерс. Рестрикциите в Англия скоро ще бъдат затегнати с цел овладяване на бързо влошаващата се епидемична ситуация, заяви Джонсън. Той предположи, че средните училища може и да не бъдат отворени този месец.

Новите случаи на КОВИД-19 се увеличиха рязко във Великобритания през последните седмици заради идентифицирания първо в тази страна по-заразен щам на коронавируса. Вчера бяха отчетени 55 000 новозаразени за едно денонощие. Броят на починалите от КОВИД-19 надхвърли 75 000 - показател, по който Великобритания се нарежда на второ място в Европа след Италия.

По време на посещение днес в болница, за да види първите хора, поставящи си ваксината на компанията Астра Зенека (AstraZeneca) и Оксфордския университет, британският премиер заяви, че страната е изправена пред задаващи се "тежки, тежки" седмици.

"Ако погледнете числата, няма съмнение, че ще трябва да въведем по-строги мерки, и ние ще ги обявим своевременно", каза Джонсън и добави: "Наистина разпространението на вируса бележи ръст."

Предстоящото затягане на мерките означава, че райони в по-ниска степен на местна карантина ще преминат в по-висока. В момента има четири степени на местна карантина, като най-висока е твърде подобна на пълен локдаун. Премиерът обаче намекна, че може да бъде учредена и пета степен на местна карантина. Мнозина се питат какво означава това.

Големият проблем обаче около всички тези степени, карантини и ограничения е какво ще се случи с училищата, които функционираха преди коледната ваканция. За правителството образованието е приоритет и то не иска процесът на обучение да бъде нарушаван, въпреки че има данни за разпространяване на заразата и сред младите хора.

От днес трябва да бъдат подновени занятията в основните училища, но правителството отстъпи на натиска това да не стане в Лондон и части на Югоизточна Англия по вече споменатите причини. Борис Джонсън обаче призова родителите в онези райони, където училищата ще бъдат отворени, да изпратят децата си. Има сведения, че в някои райони няма да се съобразят с инструкциите на правителството и ще преминат към онлайн обучение.

Профсъюзите настояват всички училища да бъдат затворени от днес поне за две седмици.

По принцип се очаква учениците, които са последна година в средното образование да тръгнат на занятия на 11 януари, за да могат да бъдат максимално подготвени за матурите в края на учебната година. Останалите класове няма да тръгнат на училище по-рано от 18 януари. Подобно е положението и в колежите и университетите.