Вътрешният министър на Германия Хорст Зеехофер отново изрази днес желание системата за предоставяне на убежище в страната да бъде реформирана. Поводът е убийството на момиче, за което е заподозрян иракски кюрд, кандидатствал за убежище, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Политиката за убежище в Германия трябва да бъде преработена из основи. Ние все още нямаме подходящ правилник за бъдещето", каза Зеехофер в коментар, публикуван от неделното издание на в. "Билд".

Има информация, че министърът ще представи във вторник пред медиите план от 63 точки по темата, призоваващ мигрантите без документи да не бъдат допускани в Германия на границата и да бъдат приети по-строги правила за депортиране.

Двайсетгодишен кандидат за убежище от Иракски Кюрдистан беше върнат в Германия снощи. Той избягал от Германия след убийството на 14-годишно германско момиче.

Според полицията в Иракски Кюрдистан мъжът признал, че убил момичето, преди да бъде екстрадиран.

Заподозреният получил отказ за убежище в Германия в края на 2016 г., но успял да предотврати депортирането си с помощта на правен съветник.

Мъжът трябва да се изправи пред магистрат днес в германския град Висбаден.

Консерваторите на германската канцлерка Ангела Меркел призоваха за по-строги имиграционни правила и по-бързо депортиране на отхвърлени кандидати за убежище след общественото възмущение заради случая с 14-годишната Сузана Фелдман, за която се предполага, че е била убита и изнасилена от 20-годишния иракчанин Али Башар, посочва Ройтерс.

Според полицията Фелдман била намерена мъртва в сряда в гориста местност във Висбаден близо до бежански център, където живял заподозреният нападател.

Башар беше екстрадиран от иракските власти, след като бил арестуван в петък от силите за сигурност в Иракски Кюрдистан. Той напуснал Германия заедно с роднини по-рано този месец.

"Процедурите и правилата за убежище, подслоняване и интеграция трябва да бъдат внимателно прегледани", каза лидерът на консерваторите в парламента на провинция Райнланд-Пфалц Кристиан Балдауф.

Според него щедрите гаранции за защита на бежанците в Германия пораждат сериозни въпроси.

"Кой може да разбере, че получил отказ кандидат за убежище, съден няколко пъти за различни престъпления за извършено насилие, не може да бъде депортиран, но същият този човек успява да пътува обратно до родната си страна при потайна операция?", заяви Балдауф.

Иракчанинът, пристигнал в Германия в разгара на европейската миграционна криза през 2015 г., бил известен на полицията, защото проявил насилие към длъжностни лица във връзка с убежището.

По-рано Башар бил заподозрян за изнасилване на 11-годишно момиче в бежански център.

Председателят на долната камара на германския парламент Волфганг Шойбле каза, че Германия трябва да затегне сравнително великодушните си правила за предоставяне на убежище.

"Трябва да орежем части от нашия германски закон, ако искаме да стигнем до обща европейска политика за убежището", заяви той.