Германските парламентаристи отхвърлиха късно снощи исканията на "Алтернатива за Германия" и Свободната демократическа партия за разследване на имиграционната политика на канцлера Ангела Меркел, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Германската агенция за бежанците, която обработва молбите за предоставяне на убежища, от няколко седмици е обвинявана, че е дала погрешно положителен отговор на подобни искания в повече от 1200 случая в офиса си в Бремен, както се предполага, в замяна на подкупи.

Правителството заяви вчера, че разследване не е необходимо, тъй като парламентарната комисия, натоварена със скандалния случай, ще работи по-бързо.

Свободната демократическа партия и "Алтернатива за Германия" настояват за по-строг контрол върху имиграцията и в политиката по депортиране.

Въпросът за бежанците е ябълката на раздора в германската политика от 2015 г., когато Ангела Меркел отвори границите на страната за над един милион мигранти от конфликтни зони в Близкия изток и Северна Африка.

Междувременно австрийският канцлер Себастиан Курц заяви, че съдбата на Европейския съюз ще бъде решена от защитата на неговите външни граници и от способността на блока да извърши широки реформи.

"Никаква защита на външните граници е началото на края на свободната откъм вътрешни граници Европа", каза Курц на събиране на Европейската народна партия в Мюнхен.

Той призова за бюджет на ЕС, който да е насочен върху превенцията на незаконната миграция и за масивно увеличаване на ресурсите и на правомощията на европейската агенция за охрана на границите Фронтекс.

Вчера пред участниците в същия форум Ангела Меркел каза, че европейците трябва да намерят "общ отговор на въпросите за незаконната имиграция".

Курц същевременно изрази подкрепа за намаляване на Европейската комисия и за премахване на едно от двете седалища на Европейския парламент, това в Страсбург, позиции, които Меркел също изрази.

Австрийският канцлер ръководи коалиционното правителство на консерваторите и крайната десница, което неколкократно заяви желанието си да намали имиграцията.