Русия и Германия излязоха с коренно противоположни реакции и прогнози във връзка с отказа на Иран от поетите задължения по ограничаване на обогатяването на уран.

Снощи ислямската република обяви, че се отказва да изпълнява всички ангажименти по ядрената сделка от 2015 г. (от която САЩ се изтеглиха преди година и половина). Преоценката на задължения по споразумение, което европейците се опитват да спасят, се очакваше предварително. Същевременно тя съвпадна с ескалацията след убийството на командира от поделението на иранската революционна гвардия "Ал Кудс" Касем Солеймани при американски въздушен удар.

Руското министерство на външните работи заяви днес, че не вижда заплаха от разпространение на ядрените оръжия след решението на Иран да се откаже от ограниченията върху обогатяването на уран, предадоха Ройтерс и ТАСС.

В коментар на министерството, публикуван на сайта му, се казва, че отказът на Техеран от ограниченията върху развитието на неговите мощности и технологични възможности по обогатяване на уран, предвидени в Съвместния план за всеобхватни действия (СПВД, както се нарича официално споразумението между Техеран и световните ядрени сили от 2015 г.), "не представлява заплаха от гледна точка на неразпространението на ядреното оръжие".

"Иран осъществява всички свои действия в тясно взаимодействие и под постоянен контрол от страна на МААЕ (Международната агенция за атомна енергия). Отбелязваме заявената от иранското ръководство привързаност към сътрудничество с агенцията, готовността му да го поддържа на предишното равнище, което е безпрецедентно както по мащабите си, така и по дълбочината на проверките", заяви руското външно министерство, цитирано от ТАСС.

В същото време то призова всички страни по СПВД да прилагат всички усилия за запазване на споразумението и за неговата устойчива реализация. "Приетите от иранската страна на 5 януари решения за принудително продължаване на спирането на доброволните задължения, произтичащи от СПВД. . . са следствие от натрупалите се по споразумението противоречия, за преодоляването на които всички сегашни страни участнички трябва да продължат усилено да работят", посочи руското външно министерство.

То призова всички страни по споразумението да не създават допълнително напрежение и неопределеност за перспективите пред СПВД, който "остава глобално достояние". Русия запазва пълна привързаност към ядрената сделка след последното решение на Иран и "настоятелно призовава всички партньори да не отстъпват от пътя, зададен със СПВД, и да създават условия за връщане на неговата реализация в устойчиво русло", каза още руското външно министерство.

Решението на Иран да се откаже от ограниченията върху обогатяването на уран може да бъде първата стъпка към края на сключеното през 2015 г. ядрено споразумение с шестте големи сили, заяви днес германският министър на външните работи Хайко Маас, цитиран от Ройтерс.

Очакваше се Иран да обяви през уикенда новата си позиция по споразумението. Решението му обаче съвпадна с голяма ескалация на враждебните действия със САЩ, след като високопоставеният ирански военен командир Касем Солеймани бе убит в петък в Багдад при удар, нанесен от американски дрон.

"Със сигурност искаме да говорим с Иран отново. Това, което обаче беше обявено, не отговаря на споразумението", заяви Маас пред радио Дойчландфунк. Той добави, че германски, френски и британски представители ще обсъдят ситуацията днес.

"Ситуацията не стана по-проста и това може да е първата стъпка към края на това споразумение, което би било голяма загуба, така че сега ще трябва да обмислим (положението) много отговорно", добави Маас.