Правителството на Германия е дало почти 1 милиард евро за разположените в страната американски войски през последните 10 години, показват данни на финансовото министерство, цитирани от ДПА.

САЩ обаче плащат доста повече пари за разполагането на своите войски в Германия, които в момента наброяват малко под 35 000 души.

Въпросът с американските войски в Германия привлече медийното внимание, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви планове за изтегляне на 9500 американски военни от Германия. Тръмп критикува Германия, че не отделя достатъчно пари за отбрана.

Разноските на Германия през последното десетилетие са се състояли главно от субсидии за строителни проекти в размер на 648,5 милиона евро, а други 333,9 милиона евро са били дадени за "произтичащи отбранителни разходи", заяви финансовото министерство в отговор на искане за информация от партията "Левите".

Американското министерство на отбраната е оценило своите чуждестранни разходи за Германия за 2020 г. на около 8,125 милиарда долара, показват бюджетни документи. Тази сума е около 55 пъти по-голяма от парите, дадени миналата година от Германия, за да има американски войски на своя територия - 132,4 милиона долара.

Германия е най-скъпата военна база за САЩ в света. Тя предлага стратегическо местоположение в сърцето на Европа.