Това заяви днес председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу в кулоарите на срещата на върха на Азиатско-европейския форум (АСЕМ) в Милано, цитиран от ТАСС и Ройтерс.

По газовия въпрос е постигнат умерен напредък, има договорености по основните параметри на договора, заяви днес пред журналисти украинският президент Петро Порошенко в края на преговорите в "нормандски формат". "Първото решение е, че страните твърдо отстояват минския меморандум и съсредоточават усилията си за изпълнението на всичките му 12 пункта без изключение, допълни Порошенко, цитиран от Франс прес и ТАСС.

Преговорите в Милано по украинската криза бяха "добри", каза руският президент Владимир Путин в Милано, цитиран от руските информационни агенции.

По-рано представител на Европейската комисия потвърди, че тристранната среща по газовите въпроси между руския енергиен министър Александър Новак, украинския му колега Юрий Продан и еврокомисарят Гюнтер Йотингер с участието на ръководството на "Газпром" и "Нафтогаз" ще се проведе в Брюксел на 21 октомври, предаде БТА.

Основната цел е на срещата да бъде разработен временен план за газови доставки за Украйна и осигуряване на стабилността на транзита през украинска територия до Европа през зимния период.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков поясни, че президентът на Русия Владимир Путин вчера подробно е говорил с германския канцлер Ангела Меркел за газовите проблеми, свързани с Украйна.

"Вчера Путин достатъчно подробно представи пред Меркел газовите въпроси. Той буквално взе писалка и писа цифри на хартия, обясняваше", каза Песков, цитиран от ТАСС.

Като доказателство за обсъждането на въпросите в газовия сектор говорителят на руския президент даде за пример ситуацията, породила се в отношенията между Украйна и Полша при доставката на въглища.

Украйна не е готова да плаща за доставки на въглища от Полша и е заинтересована да въвлече в конфликта колкото е възможно повече страни, заяви вчера полският вицепремиер Януш Пехоцински.

"Имаме информация, че украинската страна проявява интерес към полските въглища, но при условие, че те са безплатни. Аз съм просто в шок, за да не кажа нещо по-силно. Напълно очевидно е, че украинската страна е заинтересована от вноса на въглища дотолкова, доколкото да въвлече в проблема колкото е възможно повече държави", каза Пехоцински в ефира на радио TOK FM, цитиран на сайта на РТ.