Тaка смята премиерът на Словакия Роберт Фицо, цитиран от АФП и "Фокус".
„Ще дойде време, когато някои държави няма да могат да поддържат темпото на консолидиране на държавните финанси и да спазват задълженията си, и една, може би две държави няма да останат в еврозоната”, каза Фицо пред телевизия „Маркиза”.

„Ако Гърция не може да изпълнява задълженията си, тогава трябва да има контролиране напускане” на евроозната", каза той и допълни, че неконтролируемо излизане ще навреди на икономическия ръст на Словакия.

„Сега смятам, че Гърция не спазва задълженията си, искайки повече изключения и още време”, каза премиерът.
Днес се очаква нов кръг преговори между тройката кредитори на Гърция - ЕС, Европейската централна банка и МВФ, и гръцкото правителство по предложения пакет икономии от 13.5 милиарда евро.

Словакия, бивша комунистическа икономика с 5.4 млн. души и една от най-бедните страни-членки на еврозоната, беше единствената държава отказала да участва в първоначалния спасителен пакет за Гърция през 2010 г. Тя също така е и последната страна от еврозоната ратифицирала временния Европейски фонд за финансова стабилност, коментира АФП.

Словашкото правителство на левицата ще премахне от 2013 година плоския данък от 19 процента за физически и юридически лица и ще го замени с прогресивен данък, съобщи преди дни Роберт Фицо, цитиран от Франс прес.
Данък печалба за компаниите ще бъде увеличен от 19 на 23 на сто, а за частни лица с доходи над 3300 евро на месец данък общ доход ще нарасне до 25 процента, заяви Фицо пред журналисти.