Гръцкият министър на външните работи Никос Дендиас е изразил пред либийския посланик в страната острото недоволство на Атина във връзка с подписаното споразумение между Либия и Турция за разграничаване на морските пространства между двете страни, съобщи гръцката телевизия Скай.

Според информации Дендиас е дал на Либия срок до четвъртък да даде на Атина съдържанието на меморандума за разбирателство, подписан между Триполи и Анкара. В противен случай посланикът ще бъде обявен за персона нон грата.

Споразумението бе подписано в Истанбул на 27 ноември по време на среща на турския президент Реджеп Тайип Ердоган с ръководителя на Правителството на националното съгласие на Либия Файез ел Сарадж.

Същевременно Гърция е в комуникация с Брюксел и подготвя стъпки по отношение на Триполи и Анкара. Освен това се очаква в Атина да бъде поканен председателят на либийския парламент, който е на страната на генерал Халифа Хафтар, който воюва срещу либийското правителство.

През следващата седмица гръцкият външен министър ще влезе в контакт с колегите си от редица страни с влияние в региона, пред които ще постави въпроса в рамките на срещите на НАТО и на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

Какво се случва

Подписаното тази седмица споразумение между Турция и Либия за разграничаване на изключителните им икономически зони в Средиземно море предизвика гневна реакция от страна на Гърция и Кипър, защото нарушава техните зони. Според анализатори Анкара се опитва да намери в лицето на Либия съюзник по този въпрос, защото интерпретацията на Турция облагодетелства и либийската страна. От друга страна подписаният меморандум между Анкара и Триполи заличава голяма част от морските пространства на Кипър и Гърция, които Турция оспорва.

"Новият съсед - Либия", писа в заглавие турският в. "Милят" по повод споразумението за морските граници в Средиземно море, подписано между Турция и Правителството на националното съгласие на Либия.

Съюз на полумесеца в Средиземноморието", гласи заглавието на в. "Тюркие", който допълва: "Либия и Турция вече са съседи по море". Вестникът посочва, че споразумението с Либия стеснява зоната на проучвания на пристигналите да извършват сондажи чуждестранни кораби и ясно показва, че "без Турция пазарене не може да има".

Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу заяви, че Турция не е могла да договори подобни споразумения с някои други държави, но ще го направи в бъдеще.

Разговор на високо ниво

Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис е разговарял днес по телефона с френския президент Еманюел Макрон, съобщи гръцката телевизия Скай.

В разговора Мицотакис се е спрял специално на "провокативните действия" на Турция в Източното Средиземноморие, особено след подписването на споразумението между Турция и Либия. Мицотакис е поискал от Макрон подкрепа от страна на Франция на предстоящата среща на НАТО в Лондон и на Европейския съвет през декември.

Кипър също реагира остро

Кипърското министерство на външните работи осъди споразумението между Турция и признатото от ООН правителство на Либия за очертаване на морските граници между двете страни като сериозно нарушаване на международното право, което не отчита законовите права на други източносредиземноморски държави, предаде Асошиейтед прес.

Министерството заяви днес, че меморандумът за разбирателство, подписан от двете страни, няма юридическа стойност и не може да подкопае правата на Кипър или другите крайбрежни държави.

Според него "изопачаването" от Турция на международното право не дава на тази страна никакви законови правомощия и показва, че Анкара е сама в становищата си.