Най-голямата емиграционна вълна започна през 2010-а година: дълговата криза прогони близо половин милион млади гърци от родината им. Много от тях първо започнаха да следват в чужбина, а после и останаха да живеят и работят там.

Гърция загуби не само работна ръка, но и потенциален прираст на населението. А онези гърци, които останаха да живеят в страната, раждат все по-малко деца. "Икономическата криза ускори някои негативни развития. Много от младите хора си казаха - по време на криза не е най-доброто време да създаваме семейства и да имаме деца", казва Вирон Коцаманис, демоскоп от университета в Тесалия.

Гърция се топи с 450 000 за десетилетие

През 2011 година в Гърция за пръв път от десетилетия насам смъртните случаи бяха повече от ражданията. Но тогава разликата между тях беше от едва 4500. През 2020 година вече се оказа, че починалите са близо 46 000 повече, отколкото новородените. Тази тенденция явно ще продължи и занапред.

Според прогнози на гръцката Статистическа служба ELSTAT, населението на страната се топи на всяко десетилетие с по близо 450 000 души, а средната възраст постоянно расте. "Над една четвърт от населението са на възраст от над 65 години, а през идните 20 години с такава възраст ще са една трета от гърците. Подобно развитие се наблюдава още от края на войната, но то се ускори особено много през последните 20-30 години", казва Коцаманис.

Прогнози на Европейската статистическа служба Евростат сочат, че през 2030 година гърците ще са вече най-застарялата нация в ЕС. Досега това първо място се падаше на италианците.

Гръцкото правителство на Кириакос Мицотакис се опитва да противодейства на това развитие: от началото на 2020 година държавата плаща премия в размер на 2000 евро за всяко новородено. Освен това е предвидено да се разкрият 50 000 нови места в ясли и детски градини. А веднага след раждането на детето и двамата родители имат право на четири месеца платен отпуск. Бащите пък са защитени от съкращения в продължение на 6 месеца след раждането на детето.

Проблемът е в това, че за да се ползват част от тези привилегии, е необходимо човек да има щатно място. Само че тъкмо по-младите често работят зле платена и временна работа.

Същевременно младежката безработица е стигнала до почти 40%. Почти две трети от гърците между 18 и 34 години живеят при родителите си. "Ако погледнете демоскопските анкети, ще видите, че гърците са сред най-песимистично настроените народи в ЕС", казва Коцаманис. Той добавя, че сред хората цари всеобща несигурност. Хората не знаят дали ще могат да запазят работното си място и в бъдеще. Докато не се предприемат някакви мерки за промяна на тази ситуация, нищо няма да се подобри, предрича демоскопът.

Единственото спасение - миграцията?

Ако раждаемостта и занапред остане ниска, а продължителността на живота се увеличава, възниква и опасност за пенсионната система. Броят на хората, които плащат вноски в пенсионното осигуряване, става все по-малък. От гледна точка на демоскопите миграцията е единствената възможност да се смекчат негативните последици от застаряването на населението. Гърция трябва да стане имиграционна държава, казва Коцаманис.

Текстът е публикуван ТУК >>