Европейска агенция за гранична и брегова охрана Фронтекс съобщи на сайта си, че се е съгласила да помогне на Гърция да се справи с големия брой мигранти на външните граници на ЕС.

Гръцкото правителство снощи е отправило официално искане за бърза гранична намеса на морската й граница в Егейско море.

В съобщението се уточнява, че бърза външна намеса представлява оказване на незабавно съдействие на страна членка на ЕС, която е подложена на извънреден натиск на външните граници, особено свързан с голям брой граждани на страни извън ЕС, опитващи да се влязат нелегално на негова територия.

"Предвид бързо развиващата се ситуация на външните граници с Турция, моето решение е да се предприеме бърза гранична намеса, искана от Гърция. Това е част от мандата на Фронтекс за съдействие на страна членка, изпаднала в извънредна ситуация", заяви изпълнителният директор на Фронтекс Фабрис Леджери.

В съобщението се казва, че Фронтекс вече е засилил капацитета по гръцките граници и пренасочва там служители от други операции, за да осигури спешна помощ на Гърция.

След като съгласува плана за действие с Гърция, Фронтекс ще поиска от страните членки на ЕС и на Шенгенската зона да осигурят в срок от 5 дни гранични служители и друг необходим персонал от наброяващия 1500 души общ фонд за бързо реагиране, както и необходимо оборудване в срок от 10 дни.

Междувременно Австрия изпраща 19 полицаи в Унгария за защита на външната граница на Европейския съюз от нов поток нелегални мигранти. Това каза днес австрийският вътрешен министър Карл Нехамер, предаде ТАСС.

Те ще осигуряват охраната на унгарско-сръбската и унгарско-румънската граница, заяви министърът. По думите му Австрия високо цени дългогодишния принос на Унгария за гарантиране на сигурността на външната граница на Европа от мигранти. Виена и Будапеща освен това са се споразумели да действат съвместно с цел гарантиране на сигурността по западнобалканския миграционен маршрут. Нехамер призова също партньорите от ЕС да окажат помощ на Гърция за охрана на границата й от нелегални мигранти.

Държавният глава Румен Радев пък обсъди днес засиления миграционен натиск по външните сухоземни граници на ЕС в телефонен разговор със своя германски колега Франк-Валтер Щайнмайер, съобщиха от прессекретариата на президента. Ескалацията на напрежението в Близкия Изток и произтичащите от това рискове за Европейския съюз също са били сред темите на разговора.

Българският държавен глава отново е призовал за изработването на оперативен план на ЕС за действие по отношение на миграционния натиск, както и за своевременна подкрепа за охраната на външните граници на България и Гърция.

Двамата президенти са се обединили около позицията, че е необходима единна европейска политика и всеобхватни мерки за гарантиране на европейската сигурност и стабилност.

Агенцията на ООН за бежанците заяви, че властите не трябва да увеличават страданията на мигрантите, които са тръгнали от Турция към ЕС, предаде ДПА.

Без да споменава за сълзотворен газ, какъвто според някои информации гръцката полиция е използвала срещу приближаващи мигранти, агенцията на ООН посочи, че държавите "трябва да се въздържат от използването на прекомерна или диспропорционална сила". По нейни данни в неделя и в понеделник сутринта на гръцките острови са пристигнали около 1200 мигранти.

Агенцията на ООН за бежанците оцени като противоречащо на международното и европейското право решението на Гърция да спре да приема за срок от един месец молби за убежище от мигранти, които влизат незаконно в страната от Турция.

Агенцията поиска Гърция и останалите страни на външните граници на ЕС да не бъдат оставяни сами и призова държавите да увеличат усилията в помощ на милионите изселени сирийци в Турция и в Северозападна Сирия.

На 28 февруари Анкара взе решение да не спира сирийските бежанци, които се стремят да стигнат до Европа по море или по суша. На служителите на турската полиция, брегова охрана и гранични пунктове са били дадени нареждания да не предприемат никакви действия, ако се образува поток от сирийски бежанци.