Френски "жълти жилетки", недоволните от социалната и данъчната политика на президента Еманюел Макрон, се събраха на седми поред съботен протест, но бяха доста по-малобройни, предаде Франс прес, на която се позова БТА.

Движението, започнало преди месец и половина, отслабна значително в последните две седмици. По данни на правителството миналата събота в протестите са се включили към 38 600 души, докато седмица по-рано те бяха 66 000, а в първия ден на демонстрации - на 17 ноември - 282 000 души.

Много от участниците в това народно движение, възникнало вън от всякаква политическа или профсъюзна рамка, смятат обаче, че намаляването на числеността им се дължи на коледните и новогодишните празници и прогнозират нови многолюдни протести през януари въпреки отстъпките от страна на правителството.

Най-рано се събраха на протест хората в Марсилия - към 900 души. В други градове "жълтите жилетки" предпочетоха да не разкриват предварително планираните акции, за да изненадат силите на реда. Мирни протестни прояви имаше от Марсилия на Средиземно море през Албервил в Алпите до Руан в Нормандия.

В началото на деня на парижкия булевард "Шан-з-Елизе" все още нямаше никакви протестни групи, но по протежението му имаше дискретно полицейско присъствие.

По-късно няколко десетки протестиращи се опитаха да образуват там шествие, но бяха мирно отклонявани от силите за сигурност, посочва Асошиейтед прес.

Участниците в днешните протести насочиха гнева си срещу медиите. Няколкостотин демонстранти преминаха в шествие през централите на водещи френски телевизии. Протестиращите, някои от които скандираха "Журналисти - колаборационисти!", минаха край централните офиси на телевизионната мрежа Бе Еф Ем и държавната "Франс Телевизион". Те казаха, че смятат да посетят и други телевизии.

Според радио "Франс енфо", близо до студията на Бе Еф Ем е имало сблъсъци между демонстранти и полиция, посочва ДПА.

Някои "жълти жилетки" обвиняват водещите медии, че отразяват благоприятно управлението на президента Макрон и едрия бизнес, и пренебрегват протестите, въпреки че те са основната тема във Франция, откакто на 17 ноември хората излязоха масово на улицата, за да изразят гнева си срещу повишаването на данъците върху горивата.

Нови демонстрации се очакват на "Шан-з-Елизе и в новогодишната нощ.

Къде е Макрон през това време

Президентът на Франция Еманюел Макрон си е взел няколко почивни дни, които ще прекара със семейството си (до 30 декември). Това съобщи днес телевизия Бе Еф Ем, като се позова на източник от Елисейския дворец.

Снощи Макрон и съпругата му Брижит бяха видени в Сен Тропе, където по данни на в. "Вар-матен" президентската двойка е отседнала у близки. Вчера двамата се разходиха из градския център и разговаряха с местни жители, пише изданието.

Сен Тропе се намира на около 40 км от лятната резиденция на френския президент - замъка Брегансон. В четвъртък близо 40 души от движението "жълти жилетки", смятайки, че държавният лидер е там, се опитаха да доближат комплекса, но бяха спрени от полицията на няколкостотин метра оттам.

Вестник "Паризиен" писа по-рано, че отначало Макрон смятал да замине на ски в Пиренеите - също като миналата година, но бил принуден да се откаже по препоръка на съветници, според които президентът трябва да прекарва отпуските си по-далеч от репортерски очи. Според изданието замъкът Брегансон отпаднал, защото трудно се отоплява през зимата. Съветниците отхвърлили и фамилното имение в северното курортно градче Туке поради твърде силното внимание на медиите към това място.

Ще спрат ли ограниченията "жълтите жилетки" в Белгия

Властите в белгийската провинция Ено забраниха на "жълтите жилетки" да затварят пътища по границата с Франция, съобщиха местни медии, на които се позова БТА.

Според издадената заповед от днес влиза в сила забрана за събирането в района на повече от петима души. Отбелязва се, че това ограничение няма да се отнася за пътниците, спрели за кратка почивка.

В дните около Коледа действията на протестиращите срещу ниската покупателна способност "жълти жилетки" в Белгия продължиха. Към тях се присъединиха злосторници, които обраха камион и го запалиха. Това бе вторият подобен случай в страната от началото на протестите преди месец, избухнали покрай увеличението на акциза на дизела.

Белгийските власти междувременно обявиха, че догодина няма да приложат предвиденото допълнително увеличение на акцизите върху горивата. Това ще бъде облекчение за собствениците на два от три автомобила в Белгия, където дизелът е основното ползвано гориво.