Две журналистки от френската държавна телевизия Франс 2 бяха нападнати от протестиращи "жълти жилетки" на пункт за събиране на тол такси в Южна Франция. Инцидентът станал в Булу, близо до границата с Испания, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Двете журналистки отразявали обстановката на частично блокиран от демонстранти пункт за тол такси. Когато полицията използвала сълзотворен газ, за да разпръсне демонстрантите, настъпила паника. Жените били обкръжени и удряни от демонстранти, които ги обвинили, че са продажнички и че манипулират фактите.

Това не е първият случай, когато "жълти жилетки" прибягват до агресия срещу представители на медии. В края на миналия месец петима журналисти от частни френски телевизии подадоха жалба в югозападния град Тулуза за насилие и заплахи срещу тях.

Вчера участниците в протестите във Франция днес е достигнал близо 39 000, съобщи телевизия Бе Еф Ем, цитирана от ТАСС. Агенцията отбелязва, че миналата събота демонстрантите са били много повече - около 66 000. В цялата страна са били задържани 220 души, 81 от които са били оставени в ареста. Това бе шестата поредна събота на протести на "жълтите жилетки" във Франция, като те станаха причина за смъртта на десет души - повечето от които загинаха при автомобилни злополуки заради блокирани пътища.

Междувременно президентът на Франция Еманюел Макрон заяви, че правителството му ще вземе строги мерки срещу хората, които са извършили погроми по време на демонстрациите на "жълтите жилетки". Държавният глава направи това изявление снощи в ефира на телевизионния канал Бе Еф Ем при посещението си в Чад, съобщиха френски медии.

"Внимателно следих през деня какво става в страната и бях информиран за случващото се от министъра на вътрешните работи (Кристоф Кастанер). Напълно очевидно е, че френското правосъдие ще вземе много строги мерки срещу нарушителите на закона", подчерта Макрон.

"Сега на Франция са й необходими ред и съгласие. Важно е да ликвидираме разногласията", заяви още френският държавен глава.

Вчера френският парламент одобри закон с мерки за успокояване на демонстрантите.

Движението, което няма национални лидери, първоначално бе насочено срещу планираното повишаване на данъците върху горивата, от което правителството вече се отказа, но то постепенно издигна по-общи искания, сред които увеличаване на заплатите, орязване на данъци и промени в конституцията, за да могат гражданите да инициират референдуми по политически въпроси, отбелязва ДПА.

Движението на "жълтите жилетки" обаче изглежда губи импулс през последните седмици.