Протестиращите от движението "жълти жилетки" окупираха за пореден ден пунктове за тол такси по някои френски магистрали и предизвикаха задръствания и хаос по главни пътни артерии броени дни преди "голямото пътуване" за коледните празници, предаде агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

Демонстранти дори подпалиха някои пунктове за тол такси.

Най-големият пътен оператор във Франция, Венси оторут, съобщи, че има протести на около 40 пункта за тол такси.

Снимки: АР/БТА

Бонуси за изтощените от протестите полицаи

Френското правителство предложи днес по 300 евро бонус на полицаите, охраняващи протестите, предаде Асошиейтед прес. Според правителствените изчисления бонусът ще бъде изплатен на 111 000 полицаи и военни и ще струва на държавата 33 милиона евро. Очаква се Националното събрание, долната камара на френския парламент, да проведе дебати по въпроса при обсъждането на бюджета за 2019 г.

С бонуса правителството се опитва да успокои полицаите, които искат по-добри условия на труд, отбелязва Асошиейтед прес.

По-рано този месец френският президент Еманюел Макрон пое ангажимент да бъде осигурено извънредно заплащане на полицаите заради охраната на протестите. Вчера два полицейски синдиката обявиха, че утре полицаите ще изпълняват само най-неотложните си дейности като протест срещу професионалната квалификация на полицията и други бюджетни въпроси.

За днес е планирана среща между френския министър на вътрешните работи Кристоф Кастанер и представители на профсъюзите. Не е ясно дали предложените допълнителни възнаграждения ще успокоят нарастващия гняв в редиците на полицията.

Вместо бонус полицейските синдикати искат да бъде заплатен извънреден труд в размер на хиляди часове, който е бил натрупан през годините. Профсъюзът "Алианс" прикани правителството да инвестира в реформиране на полицията и призова полицаите утре да си стоят в полицейските участъци и да реагират само на спешни сигнали.